Макрон: Нема проширења без реформи унутар ЕУ

У говору о будућности ЕУ у Европском парламенту, француски председник Емануел Макрон изјавио је да се залаже за перспективу интеграције балканских земаља у ЕУ, али да ЕУ мора пре тога да реформише сопствени начин функционисања.

"Подржавам вољу да интегришемо Западни Балкан у ЕУ. У супротном очигледан је геополитички ризик да се Западни Балкан окрене ка Турској или ка Русији, или да се уруши у сопственим поделама", изјавио је Макрон у Стразбуру у размени мишљења са европским посланицима и председником Европске комисије, јавља извештач РТС-а.

Зато је, навео је Макрон, кључно дати перспективу интеграције Балкана у европски пројекат.

"Међутим, заступаћу проширење ЕУ на Балкан тек када продубимо и реформишемо интеграцију унутар саме Европе", рекао је Макрон и нагласио да Европа која већ тешко функционише са 28 чланица не може тек тако да сутра пређе на 30 или 32 чланице, а да остане при истим правилима.

"То једноставно није тачно и зато ова два циља – реформа ЕУ и интеграција Балкана, треба да иду заједно", рекао је Макрон посланицима и додао да жели да земље Западног Балкана остану "усидрене" на европском пројекту.

Француски председник је то изјавио након што је у Европском парламенту у Стразбуру председник Европске комисије Жан Клод Јункер поручио да ЕУ мора да се отвори за земље Западног Балкана.

Јункер је рекао да ако се Европа не отвори за земље у овом  "сложеном и трагичном" региону, рзикује повратак на ратове и сукобе из деведесетих година".

"Знам да је потребно да неке земље Западног Балкана побољшају учинак у неким областима, али ако одузмемо европску перспективу овом веома компликованом, рекао бих трагичном, региону, ми ћемо поново проживети оно што смо имали деведесетих година прошлог века. Не желим да се рат врати на Западни Балкан", поручио је Јункер.

Председник Француске је раније позвао Европљане да бране свој модел либералне демократије, у време када се суочавају с успоном аутократских режима широм света и "нелибералних демократија" унутар Европске уније.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво