Ван Ромпиј за проширење Уније

Новоизабрани председник Европске уније Херман ван Ромпиј у првом обраћању медијима нагласио је да ће се залагати за проширивање Уније. Европа има задатак да игра важну улогу у свету, истиче први човек Уније.

Председник Савета Европске уније Херман ван Ромпиј изјавио је да Европа мора да игра важну улогу у свету и нагласио да је присталица уласка нових земаља у редове двадесет и седам држава чланица Уније.

"Европа је унија вредности и има одговорност да игра важну улогу у свету", истакао је Ван Ромпиј у првом обраћању медијима пошто су га шефови држава и влада ЕУ изабрали за председника Уније.

Председник Уније је истакао да је присталица "даљег проширивања Европске уније у циљу уграђивања нових земаља у своје редове" у наредним годинама.

Ван Ромпиј је нагласио да нове земље могу постати чланице ЕУ "под условом да испуне нужне услове".

Ова изјава је протумачена као одговор и на тврдње, посебно британских медија, да се досадашњи белгијски премијер одлучно противи уласку Турске, као муслиманске и неевропске земље у Европи.

Ван Ромпиј је то изјавио и пре пет година у белгијском парламенту, образлажући то ставом да су "темељи Европе хришћански".

Нови челни званичник ЕУ, изабран на темељу одредби новог Уговора из Лисабона о преустројству установа и механизама одлучивања ЕУ, ставио је до знања да као председник Савета министара ЕУ жели да превасходно ради и омогући договор чланица европске двадесетседморице о кључним европским и светским питањима.

Први председник ЕУ, као и висока представница за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон, ступиће на дужност 1. децембра.

Кључна улога у Европском савету

Према Уговору из Лисабона, председник Европске уније је, у суштини, председавајући Савета ЕУ који припрема четири редовна сусрета шефова држава или влада Уније.

Европски савет, у којем су лидери земаља чланица, председник и председник Европске комисије, одређује смернице и приоритете општих политика Уније, мада нема никакву законодавну надлежност.

Према Уговору из Лисабона, председник Савета ЕУ треба да "помаже у постизању једногласја у Савету", а Унију ће представљати и на међународним скуповима на врху.

Високи представник за спољну и безбедносну политику, функција која такође произилази из Уговора из Лисабона, биће и потпредседник Европске комисије задужен за "међународно деловање" Уније.

Шеф дипломатије ЕУ председаваће састанцима министара иностраних послова европске двадесетседморица, учествоваће у раду Европског савета, а имаће и посебну дипломатску мрежу у свету и особље.

Међународно деловање високог представника за спољну и безбедносну политику ЕУ ће се ослањати и на дипломатије земаља чланица Уније.

Председник Европског савета ће, уз договор с лидерима земаља чланица, утврђивати главне правце спољне политике, а високи представник ће их спроводити у дело.

Европски компромис

Политички лидери у Варшави, Прагу и Братислави оценили су да је избор првог председника Уније и шефа дипломатије о компромис који је "безбедан" за нову Европу.

"Избор председника и шефа дипломатије, је компромис и то је изузетно безбедан избор", рекао је пољски премијер Доналд Туск.

По оцени пољског премијера, с којом се сложио и његов словачки колега Роберт Фицо, трагало се за личностима које не би изазвале раздоре међу чланицама ЕУ.

"Ваљда сви осећамо да нам Лисабонски споразум даје извесну шансу, али ЕУ још није спремна да ту шансу искористи", рекао је Туск.

За Пољску је од председничке функција важнија била функција високог представника за спољну и безбедносну политику и Варшава је до последњег тренутка покушавала да издејствује да се шефовима држава и влада представе појединачно сви кандидати у жељи да избегне управо овај начин избора који се у Бриселу десио - да моћни у ЕУ постигну договор око јединог кандидата, а остали то само потврде.

Дипломатска загонетка

Британка "Кетрин Ештон је загонетка", рекао је Туск и додао да је добро да је једна од те две функције припала жени.

И бивши пољски премијер, а сада председник Европског парламента Јежи Бузек нада се да ће "САД, када позове телефоном Европу, чути женски глас".

"Сигурно је било више нас који би хтели на функцијама у ЕУ човека који је познат у целом свету", рекао је после избора словачки премијер Фицо и поменуо да се у кулоарима самита покренула расправа да ли ЕУ уопште има некакве изразите личности које се памте.

"Када је у питању ко је познат у ЕУ, саркастично се помињало и име чешког председника Вацлава Клауса", рекао је Фицо чешким и словачким извештацима са самита.

Чешки премијер Јан Фишер оценио је да је самит направио "добар избор".

"Та имена нам потпуно одговарају. Верујем да имају потенцијал да обављају те функције веома добро", рекао је Фишер и посебно нагласио да управо нови шеф европске дипломатије, досадашња европска комесарка за трговину, има разумевања за регион средње и источне Европе.

Кетрин Ештон је, по речима Фишера, веома помогла Чешкој да договори споразум о слободној трговини са Канадом.

Именовање Британке Кетрин Ештон за високог представника Европске уније за спољну и безбедносну политику дао је Великој Британији "снажан глас у Европи", оценио је британски премијер Гордон Браун.

Поздрављајући то именовање, Браун је рекао да Ештонова, супротно тврдњама критичара, има довољно искуства за посао шефа дипломатије ЕУ, преноси Би-Би-Си.

Медији у средњој Европи с мање оптимизма гледају на избор нових челника ЕУ, а у Пољској су чести наслови извештаја да "Европу води друга лига".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво