Блер јачи од Милибанда

Британски премијер Гордон Браун одлучио је да једини кандидат за нове функције у Европској унији буде некадашњи шеф владе Тони Блер. Тиме је ставио тачку на бројне спекулације о активностима шефа дипломатије Дејвида Милибанда у круговима ЕУ.

Бивши премијер Тони Блер једини је британски кандидат за нове функције у Европској унији, предвиђене Лисабонским уговором. Блер ће се кандидовати за председника ЕУ, саопштио је британски премијер Гордон Браун.

Браун је први пут званично рекао да се више ниједан Британац неће кандидовати за нове функције у ЕУ и демантовао информацију да британски министар спољњих послова Дејвид Милибанд намерава да се кандидује за првог шефа дипломатије ЕУ.

Аналитичари наводе да Блер нема шанси да буде изабран за председника Уније јер би изгубио подршку осталих чланица Уније.

У многим државама кандидатура Блера изазива незадовољство, а у главне разлоге убраја се његова одлука да у време кад је био шеф владе заједно са САД уђе у рат против Ирака под лажним изговором да Багдад поседује оружје за масовно уништење.

Разлог је и одбијање Британије да се укључи у еврозону и шенгенску зону Уније. Блеру не иде у прилог ни то што представља једну од највећих европских држава, чији је утицај у ЕУ веома велики, па су због тога оправдана страховања малих чланица да ће пасти под доминацију великих држава попут Британије.

Милибанд вољан да напусти британску политику

Са друге стране, тврдње британског премијера збунила је чињеница да се актуелни шеф дипломатије Дејвид Милибанд све више окреће "европској политици".

Медији наводе да је Милибанд дао јасан сигнал да је вољан да напусти британску политику када је пре неколико дана, у последњем тренутку стигао на самит лидера Уније у Берлину на којем се расправљало о будућим кандидатима за нове функције.

Након састанка се спекулисало о томе да би Милибанд могао да буде именован за првог шефа дипломатије Уније, међутим, о томе нико није желео да говори, па ни сам Милибанд.

Лисабонским уговором предвиђено је да ротирајуће председавање Европском унијом замени функција председника чији би мандат био две и по године. Такође, Уговором се уводи и функција шефа дипломатије која би уредила однос досадашњег високог представника за спољну политику и безбедност и комесара за спољну политику.   

Европске дипломате сматрају да белгијски премијер Херман ван Ромпеј има веће шансе да победи у трци за председника ЕУ него Блер.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво