Јерусалим, у сукобима са полицијом убијена три Палестинца

Министарство здравља Палестине саопштило је да су до сада у сукобима са израелском полицијом, због безбедносних мера уведених на Храмовној гори, погинула три Палестинца. Сукоби и даље трају, наводи АП.

Палестинско министарство није навело идентитет најновије жртве нити узрок смрти, а званичници из болнице раније су саопштили да су у сукобима са израелском полицијом убијена два Палестинца.

Израелска полиција те информације није потврдила, већ је навела да истражује случај.

Како је агенција претходно пренела, израелска полиција сукобила се данас у Јерусалиму са Палестинцима који су, у знак протеста, организовали муслиманску молитву испред великог светилишта на Храмовној гори, које походе и Јевреји и муслимани.

Наводи се да је полиција бацала шок-бомбе како би растерала демонстранте окупљене у кварту Рас ел Амуд у источном делу града, а камера је забележила сцену када полицијац шутира човека који клечи на простирци.

Израелска полиција тврди да су Палестинци бацали камење на њу након што се на стотине њих окупило на молитви.

Протест је покренут након што су израелске власти поставиле детекторе за метал на капији светилишта пошто су ту палестински нападачи прошле недеље убили два израелска полицајца.

Палестинске муслиманске верске вође тврде да су ови детектори покушај Израела да прошири контролу над светим местом, а Израел одбија те тврдње и наводи да је сврха уређаја да спрече даље нападе.

АП наводи да су спорадични сукоби избили и у другим деловима Јерусалима.

Један од муслиманских имама Мухамед Хусеин, који је предводио вернике у протесту на улицама, поручио је уочи избијања сукоба окупљеним муслиманским верницима да ће ово бити дуго тестирање воље.

Палестински председник Махмуд Абас затражио је од САД да хитно интервенишу и присиле Израел да уклони металне детекторе на улазу у Храмовну гору у Јерусалиму, изјавио је палестински званичник Набил Абу Рденех.

Абас је о растућим тензијама у Јерусалиму разговарао телефоном са Џаредом Кушнером, зетом и саветником америчког председника Доналда Трампа, пренео је АП.

Рденех је рекао да је Абас пренео Кушнеру да је ситауција изузетно опасна и да би могла да се отргне контроли. 

Израелска полиција је саопштила да ће детектори за метал остати на улазу у Храмовну гору у Јерусалиму, али и навела да би полицајци могли да контролишу насумично.

Израелска полиција је ухапсила уочи протеста Палестинаца најмање десет истакнутих палестинских активиста у Јерусалиму, укључујући Хатема Абдела Кадера, лидера покрета Фатах Махмуда Абаса, саопштили су палестински извори.

Истовремено, израелска полиција је саопштила да је забранила мушкарцима млађим од 50 година да уђу у Стари град пред данашње редовне молитве петком, пренео је Ројтерс.

У саопштењу израелске полиције наведено је да је женама дозвољен улазак без обзира на године.

Палестинци су се синоћ сукобили са израелским безбедносним снагама у близини спорног јерусалимског светилишта, Храмовне горе, када су се верници сакупили због молитве.

Портпаролка израелске полиције Луба Самри саопштила је да су Палестинци бацали камење и стаклене боце на полицајце, након вечерње молитве, пренео је АП.

Црвени полумесец Палестине саопштио је да је било најмање двадесет двоје повређених, док је израелска полиција саопштила да није било повређених полицајаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво