Абедијев друг: Био је "забаван тип" до одласка у Либију

Салман Абеди који је у Манчестеру починио терористички напад усмртивши 22 особе, пре него што је његова радикализација почела, био је познат као "забаван тип" који је пио и дрогирао се, а можда и имао везе са локалним криминалним групама, пише "Индипендент".

Према извештају Међународног Центра за проучавање радикализације (ИЦСР), више од половине познатих европских џихадиста имало је криминалну историју, на тај начин постајући лак плен за оне који регрутују особе за ИД који су нудили "искупљење" у име џихада.

Како се наводи, већина регрута ИД нису увек били узорни муслимани, били су незапослени, студенти и имали су имигрантску позадину - све оно што је имао и Абеди.

Абеди (22), рођен у Уједињеном Краљевству као син либијских родитеља, који су избегли под режимом Моамера Гадафија, показао је знаке екстремизма качећи на кров свог дома у Манчестеру исламистичку заставу, међутим то није представљало довољно опасан знак да би безбедносне службе одреаговале.

Абедијев школски пријатељ за манчестерске "Вечерње вести" рекао је да је био "отворен и забаван тип, али од како је отишао у Либију 2011, вратио се као другачији тип".

"Постао је други човек, раније је пио алкохол и пушио траву, а онда се одједном претворио у верника, почео је да пушта браду...Нисам га видео од 2012. године", истакао је неименовани извор, чије сведоцење наводи да је Абеди у више наврата боравио у Либији.

"Криминалци су већ навикнути на насиље, тако да је скок са позиције екстремисте на позицију насилног екстремисте много мањи", рекао је професор Питер Њуман, директор ИЦСР на Кинг колеџу у Лондону.

Њуман је навео да би Велика Британија и друге државе требало да "преиспитају стратегију" како би уочили знаке упозорења ове нове и опасне врсте џихада.

Како се наводи, недавно је откривено да је Салман Абеди боравио у Либији, а верује се и да је путовао у терористичка подручја у Сирији.

Верује се да је обучаван у кампу Исламске државе у Либији, у ком су се налазили и други екстремни исламисти који су планирали нападе на Европу.

Абеди је за напад искористио импровизовану сандук-бомбу са ексерима, сличну оној која је коришћена у нападу у Бриселу.

Био је од раније познат службама безбедности због сумње да је повезан са џихадистом Рафаелом Хостијем, који је убијен у Сирији.

Аналитичари наводе да пропаганда ИД приказује живот пун акције, авантуре, братства, а да је сврха чланства посебно привлачна за оне који се код куће суочавају са мрачном перспективом, преноси Индипендент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво