Трамп папи: Нећу заборавити оно што сте ми рекли

У Апостолској палати у Ватикану oдржан је састанак америчког председника Доналда Трампа и папе Фрање. Трамп је обећао папи након сусрета да неће заборавити оно што му је папа рекао.

Деловало је да је Доналду Трампу било нелагодно док је улазио у мали лифт, који га је одвео на трећи спрат Апостолске палате, преноси Ројтерс.

Сусрету папе и Трампа присуствовали су надбискуп Георг Генсвајн, затим Трампова супруга Меланија и његова кћерка Иванка са супругом Џаредом Кушнером, иначе саветником Беле куће за трговину и Блиски исток, затим саветник за националну безбедност САД Херберт Рејмонд Мекмастер и саветница Хоп Хикс и помоћник Ден Скавино.

Трамп и папа су разговарали јутрос око пола сата, пренео је АП.

Амерички председник и папа Фрања разменили су поклоне након сусрета у Ватикану.
Папа Фрања је поклонио америчком председнику три своја главна учења, које углавном увек поклања шефовима држава који га посећују, и скулптуру маслиновог дрвета, које симболизује мир.

Трамп је деловао много опуштеније након сусрета и са осмехом на лицу рекао да би нам мир свима био од користи, пренео је Ројтерс.

Трамп је папи на поклон донео књиге Мартина Лутера Кинга и рекао му да се нада да ће уживати у њима.

Поједине главне теме садржане у тим учењима жестоко су супротстављене Трамповој политици и обећањима датим током предизборне кампање, посебно на пољу заштите животне средине и неједнакости у приходима.

Трамп и папа су се састали у Апостолској палати у Ватикану и како је пренела америчка новинска агенција, они су се руковали, а могло се чути да је амерички председник рекао да је "велика част" бити у Ватикану, да би потом позирали фотографима.

Састанак Трампа и папе одржан је иза затворених врата.

Трампова супруга Меланија је овом приликом, за разлику од посете Саудијској Арабији, носила мараму на глави, што је у складу са протоколом Ватикана.

Амерички председник је допутовао у Италију након што је завршио посету Израелу.

"Трамп и папа не деле исте ставове"

Агенција Ројтерс наводи да Трамп с папом не дели исте ставове поводом миграција, климатских промена и ислама.

Британска агенција подсећа да је Трамп пре четири године критиковао папу, неколико дана након што је изабран за поглавара Римокатоличке цркве, јер се вратио у црквену резиденцију, где је одсео у Риму, како би лично платио рачун.

"Не свиђа ми се да видим како папа чека на рецепцији хотела како би платио свој рачун. То није нешто што наликује папи", навео је Трамп на свом Твитер налогу 19. марта 2013. године.

Професор теологије и верских студија на Универзитету Виљанова у САД Масимо Фађиоли види први састанак Трампа са папом као "тренутак истине".

"Разлике су стварне и нису их измислили медији, као што поједине Трампове присталице тврде", сматра Фађиоли.

Прошле године, одговарајући на питање о ставовима тадашњег председничког кандидата о имиграцији и намери да изгради зид дуж границе САД са Мексиком, папа Фрања је рекао да човек који размишља о градњи зидова, а не мостова "није хришћанин".

Трамп, који је одрастао у презбитеријанској породици, али не одлази редовно у цркву, оценио је да је срамно да папа доводи у питање његову веру.

Након што је изабран за америчког председника, Трамп је прекинуо са опаскама, док људи блиски папи Фрањи кажу да он није злопамтило и да жели да окрене нову страну, истиче британска агенција.

Раније овог месеца, папа Фрања је рекао новинарима да ће бити искрен са Трампом упркос њиховим међусобним разликама.

Папа Фрања је рекао да неће покушати да убеди Трампа да ублажи своју политику према имигрантима и питању животне околине када се буду срели, већ да жели да са њим нађе заједнички став у правцу сарадње ка постизању мира.

"Никада не доносим суд о некоме док га не саслушам", рекао је папа, преноси АП.

Новинарима је на повратку из Португалије рекао да ће са поштовањем саслушати Трампа и оно што он има да каже, и да ће му искрено рећи шта има.

Трамп ће провести мање од 24 сата у Италији, пре него што одлети за Брисел где ће разговарати са лидерима Европске уније и НАТО-а.

Он ће се вратити у четвртак у Италију како би присуствовао самиту Групе Седам индустријски развијених земаља.

Трамп се налази на првој иностраној турнеји од када је преузео дужност председника, а претходно је посетио Саудијску Арабију и Израел.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво