Ко је Салман Абеди, нападач из Манчестера?

Салман Абеди идентификован је као осумњичени за самоубилачки бомбашки напад на концерту у Манчестеру, у којем су 22 особе убијене, а британски "Сан" је на насловној страни објавио његову фотографију заједно са осмогодишњом жртвом Сафи.

Британска премијерка Тереза Меј потврдила је да је Салман Абеди (23) рођен и одрастао у Британији.

Абеди је из Манчестера, а родитељи су му либијског порекла. Одраније је познат британским властима.

Његови родитељи су емигрирали из Либије у Лондон, а потом су се преселили у јужно предграђе Манчестера, где су живели најмање 10 година, наводе амерички званичници.

Како је пренео Ројтерс, полиција је у уторак претресла кућу у насељу где је Абеди живео.

Истражитељи испитују да ли је Абеди путовао у Либију и да ли је био у контакту са Исламском државом, наводе извори америчке владе.

Тајмс пише да се верује да се Абеди недавно у Британију вратио из Либије. Верује се и да је путовао возом из Лондона пре напада.

Француски министар унутрашњих послова Жерар Коломб рекао је да се верује да је бомбаш-самоубица боравио у Сирији и има "потврђене" везе са екстремистичком организацијом Исламска држава.

Није изнео друге детаље, али је додао да се још не зна да ли је Абеди био део шире мреже нападача.

Коломб, који је разговарао са Терезом Меј након напада, рекао је да две земље треба да наставе блиску сарадњу у борби против тероризма упркос томе што Велика Британија излази из Европске уније.

Огласио се и Универзитет Салфорд, потврдивши да је Абеди био један од њихових студената и наводећи да помажу полицији у истрази.

Манчестерска полиција је јуче саопштила да је ухапшен 23-годишњи мушкарац у вези са бомбашким нападом у Манчестеру, а медији спекулишу да је у питању Абедијев брат.

Абеди је имао и сестру Џомну Абеди, наводе амерички безбедносни званичници. Представник џамије Дидзбери у Манчестеру рекао је да су Абедијев отац и брат долазили у ту џамију, док је Салман Абеди ишао у другу.

"Успео сам да ступим у контакт с човеком који познаје његову породицу. Он је потврдио да су се његов отац, сестра и остатак породице преселили у Либију, одмах пошто је убијен Муамер Гадафи", казао је представник џамије Абдала Јусеф.

Како је истакао, могуће је да су браћа од тада била на релацији Либија–Британија.

Исламска држава је преузела одговорност за самоубилачки напад на концерту америчке певачице Аријане Гранде у Манчестеру, када су погинуле 22 особе, а десетине повређене.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво