Манчестер: Бомбаш-самоубица либијског порекла, опасност од тероризма на "критичном" нивоу

Двадесеттрогодишњи Салман Абеди осумњичен је за самоубилачки напад у Манчестеру, у којем су погинуле 22 особе. Би-Би-Си јавља да је реч о младићу рођеном у Манчестеру, у породици која је либијског порекла. Верује се да је Абеди допутовао возом из Лондона, кажу амерички званичници. У међувремену, ниво опасности од тероризма је са "тешког" подигнут на највиши, "критични ниво", што значи да се сматра да је неизбежан нови напад. Војска се распоређује на кључним местима и обезбеђиваће јавна дешавања.

23.40 – Истражитељи покушавају да утврде да ли је Абеди путовао у Либију и да ли је тамо био у контакту са припадницима Исламске државе.

22.50 – У Британији је ниво терористичке претње подигнут на највиши, страхује се од нових напада, јавља Би-Би-Си.

22.40 – Комшије кажу да се на кући у којој је живео Абеди, рођен 1994. године, неколико пута годишње вијорила либијска застава, а да је његов отац волонтирао у џамији, јавља дописник РТС-а из Лондона.

20.40 – Више хиљада људи на манчестерском тргу "Алберт" минутом ћутања одаје пошту жртвама терористичког напада.

19.30 – Абеди није био под полицијским надзором, иако су постојале индиције да је способан да изведе тешко дело као што је терористички акт, јавља дописник РТС-а из Лондона.

19.15 – Осумњичени за напад рођен је у Манчестеру, где је живео на неколико адреса, јавља Би-Би-Си. Идентификована трећа жртва: Џон Аткинсон, стар 28 година.

Шеф манчестерске полиције Ијан Хопкинс потврдио је да је мушкарац осумњичен да је извео синоћни напад Салман Абеди, пренео је Ројтерс.

Додао је да у овом тренутку неће давати друге информације о Абедију и да је приоритет да се утврди да ли је он деловао сам или као део шире мреже. 

У међувремену је Би-Би-Си пренео да је реч о младићу рођеном у Манчестеру, у породици пореклом из Либије. Он је, како се наводи, живео на неколико адреса, међу којима су и оне где је полиција данас спровела рације.

Дописник РТС-а јавља да је Абеди рођен на Нову годину, 1994. године и да има најмање троје браће и сестара. Њихове комшије кажу да се на кући у којој је Абеди живео са породицом неколико пута годишње вијорила либијска застава, а да је његов отац волонтирао у џамији.

Родитељи осумњиченог су емигрирали из Либије у Лондон, пре него што су се преселили у предграђе Манчестера, где су живели најмање 10 година, наводе амерички званичници, а преноси Ројтерс.

Извор из америчке владе, који није именован, рекао је да истражитељи покушавају да утврде да ли је Абеди путовао у Либију и да ли је тамо био у контакту са припадницима Исламске државе.

Претходно су медији јавили, према изворима из америчке владе, да се верује да је бомбаш у Манчестер дошао возом из Лондона.

Раније током дана полиција је саопштила да је ухапсила 23-годишњег мушкарца осумњиченог да је повезан са бомбашким нападом.

Ниво безбедносне претње "критичан"

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је да је ниво терористичке претње са "тешког" подигнут на "критични", након што су на синоћном концерту америчке певачице Аријане Гранде у Арени живот изгубиле 22 особе, а 59 је рањено.

Према њеним речима, биће појачано присуство војске на свим кључним местима и јавним дешавањима, како би се спречило да поново дође до овакве трагедије.

"Не можемо да игноришемо могућност да постоји шира група појединаца повезана са овим нападом", рекла је Меј.

У првом реаговању након напада, Меј је изјавила да је један терориста детонирао импровизовану експлозивну направу бирајући време и место како би изазвао максималну штету.

Безбедносни званичници настављају са истрагом напада за који је одговорност преузела Исламска држава.

Џорџина Каландер (18) је прва идентификована жртва, а друга је осмогодишња девојчица Сафи Роуз Русос из Ланкашира. Дописник РТС-а из Лондона јавља да је највероватније реч о кипарској Гркињи.

Трећа идентификована особа је 28-годишњи Џон Аткинсон, јавља Би-Би-Си.

Међу погинулима има и Пољака, а за несталима се и даље трага.

Напад је ујединио Британце, који су пружали помоћ, смештај и превоз посетиоцима концерта и њиховим породицама. Фудбалски клуб "Манчестер сити" је уступио стадион на којем се на видео-биму прате најновије информације о жртвама и околностима тог напада.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво