Двe детонације у Манчестеру, 22 особе мртве, 59 повређених, ИД преузела одговорност за напад

Најмање 22 особе су страдале, а 59 је повређено након концерта Аријане Гранде у Манчестеру. Међу жртвама има деце. Очевици кажу да су одјекнуле две детонације код арене у којој је одржан концерт, као и да се чуло "нешто налик на пуцње". Хитне службе и полиција изашли на место догађаја. Полиција инцидент третира као терористички напад док не добије јасне информације. Сумња се на бомбаша-самоубицу. Две највеће политичке партије суспендовале предизборне активности.

09.40 – Припадници Исламске државе објавили су на друштваним мрежама снимак у којем су преузели одговорност за напад, јавио је портал Акхбар Ирак, преноси Бета. Медији спекулишу да је напад најављен на Твитеру око 18.30.

09.20 – Светски лидери изражавају саучешће солидарност са британским народом. 

08.05 – Број погинулих порастао је на 22, саопштила је полиција. Премијерка Тереза Меј заказала хитан састанак владе.

08.00 – Улице око арене и даље су затворене а присутне су антитерористичке јединице са псима трагачима.

07.00 – Ради се не утврђивању околности инцидента. Наше мисли су са породицама жртава и рањених, рекла је британска премијерка Тереза Меј. Хитне медицинске службе збринуле 59 повређених, јавља Би-Би-Си.

02.15 – Полиција је на Твитеру саопштила да је најмање 19 особа страдало, а 50 је повређено. Инцидент се третира као тероризам.

Посетиоци концерта су у паници напустили Арену у Манчестеру, иако још нема поузданих инфомација о пореклу две детонације, које су се чуле из те хале, јављају британски медији.

Хитне медицинске службе и полиција изашли су на су на лице места, као и хеликоптер који је надлетао арену. На Твитер налогу полиције објављено је да је најмање 19 људи страдало а медицинске службе су саопштиле да су збринуле 59 повређених.

Како је наведено, неки повређени су имали ране које делују да су од шрапнела. Полиција у Манчестеру је објавила и број телефона за хитне случајеве.

Активиране су и посебне јединице за деaктивирање бомби, као и пси трагачи. Полиција је становнике Манчестера упозорила да се не приближавају Арени.

Северозападна противтерористичка јединица је саопштила да догађаје у Манчестеру третира као могући терористички напад. Изведена је и једна контролисана експлозија, али је полиција навела да није био у питању опасан предмет.

Британска премијерка Тереза Меј је навела да је суспендовала кампању Конзервативне партије за предстојеће изоре.

"Радимо на откривању свих детаља. Наше мисли су са породицама настрадалих и рањених", рекла је Тереза Меј.

Појавиле су се и непотврђене информације да је експлозије изазвао бомбаш-самоубица.. 

Џејд Бејнс (18) која је присуствовала концерту, испричала је да су јој полицајци рекли да побегне из области око арене. Репортеру Гардијана је рекла да су се чуле снажне детонације и нешто налик на пуцње, непосредно након завршетка концерта.

Роберт Темпкин (22) је за Би-Би-Си рекао да су сви вриштали и бежали, остављајући јакне и мобилне телефоне на земљи. "Неки су узвикивали да виде крв, али су други тврдили да су то пробушени балони... Било је много возила хитне помоћи", навео је Роберт.

Бармен из оближњег клуба је рекао да су људи лежали на поду у крви. "Дошло је неколико људи у паници. Један господин је био на поду са крвавом ногом, као и жена којој је крв цурила низ лице", рекао је бармен истакавши да је једна жена испред клуба доживела инфаркт.

Портпарол певачице је потврдио да је она добро, јавља Скај њуз. Певачица се огласила на Твитеру: "Сломљена сам, из дубине мог срца. Жао ми је, немам речи".

На концерту је било око 20.000 људи, углавном младих.

"Манчестер арена" је највећа затворена арена у Европи која може да прими 21.000 људи. Отворена је 1995. године. То је популарно место за одржавање концерата и спортских дешавања.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво