Кинеске ракете на граници са Русијом, Кремљ наводи да није забринут

Фотографије кинеских балистичких ракета типа "донгфенг 41" размештене у провинцији Хејлунгђанг, на граници са Русијом, објављене су у кинеским медијима, пише лист "Глобал тајмс". Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да Русија не сматра претњом то што Кина поставља интерконтиненталне балистичке пројектиле близу границе две земље. Председник руске Академије за геополитичке проблеме Константин Сивков сматра да је то одговор Кине на претње које је изнео председник САД Доналд Трамп.

Лист наводи да су фотографије балистичких ракета начињене у провинцији Хејлунгђанг и да војни аналитичари мисле да је реч о другој стратешкој бригади "донгфенг 41", која би требало да буде постављена на североистоку Кине.

Фотографије кинеских балистичких ракета типа "донгфенг 41" објављене су у кинеским медијима, преносе поједини медији из Хонгконга и са Тајвана, пише Глобал тајмс.

Према доступним извештајима, "донгфенг 41" има домет од 14.000 километара и носивост од 10 до 20 нуклеарних бојевих глава. Такође, сматра се једном од најнапреднијих балистичких ракета у свету.

Већина војних стручњака верује да је Кина завршила истраживање у вези са том ракетом, као и њену производњу и да су услови за њену примену оптимални. Већина података о тој ракети је под ознаком државне тајне. 

Нема прецизних података колико таквих стратешких ракетних бригада Кина има и где су размештене.

Неки медији тај корак повезују са провокативним изјавама америчког председника Доналда Трумпа о Кини и тиме што Сједињене Америчке Државе "нису показивале одговарајуће поштовање" према кинеским оружаним снагама. Сматрају да је то одговор Пекинга.

Кремљ: Русију не узнемиравају кинеске ракете близу границе

Русија не сматра претњом то што Кина поставља интерконтиненталне балистичке пројектиле близу границе две земље, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Песков је новинарима рекао да је Кина "стратешки савезник" Русије и партнер "у политичком, трговинском и економском смислу", пренео је Тас.

"Не сматрамо настојање Кине да развије своје оружане снаге претњом, и чак и ако је та информација (о размештању интерконтиненталних балистичких пројектила близу руске границе) истинита, не видим претње по нашу земљу", рекао је Песков.

Председник руске Академије за геополитичке проблеме Константин Сивков рекао је да ће ракете у провинцији Хејлунгђанг моћи да погоде мете у САД, Канади и Европи. Он је додао да те ракете не могу да погоде мете у полупречнику од 3.000 километара, па велика територија Русије неће бити у њиховом домету.

"Ово је кинески одговор на претње које је изнео нови председник САД Доналд Трамп. Такође, кинеске ракете ће моћи да прођу повољнију северну стратешку руту за долазак до мета у САД, заобилазећи тиме ракетну одбрану САД", рекао је Сивков.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво