Демократама предност у оба дома Конгреса

На изборима за амерички Конгрес који су одржани истовремено са председничким, Демократска странка је повећала своје вођство у оба дома и потиснула републиканце, али ипак не у мери у којој је то очекивано.

Повећањем контроле над америчким Конгресом демократе су у позицији да брзо спроводе амбициозни план новоизабраног председника Барака Обаме, када нови сазив почне заседање у јануару.

Ово је први пут од 1992. године, од администрације Била Клинтона, да демократе имају председника и већину у оба дома Конгреса.

Демократе које су пре избора контролисали Представнички дом Конгреса са 235 према 199, плус једно упражњено место, према прелиминарним резултатима повећаће већину за још 20 места, што је нешто мање него што су раније аналитичари предвиђали.

У Сенату, демократе су освојиле најмање пет нових места и сада имају 56 сенатора. Надају се да им коначни резултата донети још неко место.

То је ипак нешто мање од 60 мандата, потребних да се приликом изгласавања закона могу превазићи процедуралне препреке у Сенату који броји 100 делегата.

На крилима Обамине харизме 

На таласу нерасположења према републиканацима, највише због непопуларности председника Џорџа Буша, као и због ентузијазма који је подстакао харизматични Обама, демократе су оствариле један од најбољих резултата на изборима за Конгрес у протеклој деценији.

Демократе се надају да ће успети да приволе на своју страну и неколико умерених републиканаца, како би могли лакше да доносе одлуке, укључујући и оне које се односе на повлачење америчких трупа из Ирака и мере потребне да се оконча најгора економска криза од Велике депресије.

Демократе су освојиле већину у Сенату и Представничком дому пре две године, али та већина није била довољно велика да би спречила републиканце да редовно блокирају законе.

"Републиканци ће морати да буду кооперативнији. Они морају да схвате да њихов стари начин блокирања свега, једноставно не иде њима на руку. Они су овог пута баш добро испрашени", рекао је један званичник из редова демократа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво