Руски министар ухапшен због два милиона долара мита

Министар за економски развој Русије Алексеј Уљукајев је ухапшен пошто је ухваћен на делу док је примао мито. Премијер Дмитриј Медведев је у разговору са председником Владимиром Путином затражио опсежну истрагу. Уљукајев негира да је примио мито.

Портпаролка руског Истражног комитета Светлана Петренко каже да је реч о изнуђивању мита, заједно са претњама упућеним представницима нафтне компаније "Росњефт", која је већински државна.

"Алексеј Уљукајев је ухваћен на делу приликом примања новца", рекла је за Тас Светлана Петренко.

Претходно је изјавила да је Истражни комитет притворио министра Уљукајева под сумњом да је примио два милиона долара како би његово министарство дало позитивно мишљење о "Росњефтовој" куповини 50 одсто деоница које руска држава има у нафтној компанији "Башњефт".

Светлана Петренко је изјавила да су истражитељи званично поднели оптужницу против Уљукајева.

"Он је оптужен за узимање великог мита и изнуду", рекла је Петренкова за Тас.

Истражни комитет је саопштио да Уљукајеву прети затворска казна од осам до петнаест година.

У међувремену, Уљукајев је негирао да је примао мито или да је било икаквих других илегалних радњи".

У саопштењу службе безбедности се не прецизира ко је предао наводни мито Уљукајеву, преноси агенција Франс прес.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је раније изјавио да су оптужбе против Уљукајева "веома озбиљне" и да "захтевају веома озбиљне доказе".

Песков је рекао да је председник Русије Владимир Путин информисан о хапшењу Уљукајева.

"Свакако, извештај (о притварању Уљукајева) је предат председнику, он је упознат са тим. Њему је извештај предат када су започете истражне радње, он прима све информације", нагласио је Песков, преноси Тас.

Из кабинета руског премијера Дмитрија Медведева је у међувремену саопштено да је он упознат са притварањем Уљукајева и наведено да је Медведев разговарао о овоме са Путином, заложивши се за опсежну истрагу.

Из "Росњефта" поручују да неће коментарисати акције истражног комитета.

Вест о продаји 50,07 одсто удела у "Росњефту" шестом највећем руском произвођачу нафте, уследила је након више месеци несугласица и противљења појединих званичника унутар владе.

Наиме, Уљукајев се првобитно противио продаји, али ју је касније подржао, пошто је председник Русије Владимир Путин поручио да би могла помоћи попуњавању државне касе.

"Целокупна сума од 329,69 милијарди рубаље ће отићи у руски буџет", наводи се у саопштењу Уљукајева од 12. октобра, и додаје се да је влада добила само две понуде.

Уљукајев (60), који се на челу Министарства за економски развој налази од 2013. године, имао је задатак да извуче Русију из најдуже економске кризе у последњих 16 година, а која је почела крајем 2014. године са падом цена нафте и увођењем западних санкција Москви због украјинске кризе.

Уљукајев је, како наводи агенција АФП, највиши званичник који је ухапшен под сумњом за корупцију откако је председник Владимир Путин 2000. године дошао на власт уз обећање да ће се изборити са том коруптивном праксом.

Ројтерс наводи да је Уљукајев највиши руски државни званичник који је ухапшен још од распада Совјетског Савеза, од 1991. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво