Ниски ударци у Лас Вегасу, Доналд Трамп и Хилари Клинтон отишли без поздрава

Жестоком разменом оптужби, Хилари Клинтон и Доналд Трамп окончали серију дебата и поставили сценографију за коначни обрачун две визије америчке будућности – на биралиштима 8. новембра. Трамп одбио да одговори да ли ће прихватити резултате избора; неубедљива економска визија Хилари Клинтон. Путинова сенка над дебатом.

Републикански кандидат Доналд Трамп је ноћас шокирао Америку, одбивши да одговори на питање да ли ће прихватити резултате председничких избора у дебати која је, после серије ниских удараца, окончана тако што су ривали напустили бину без поздрава. 

"Рећи ћу вам то када дође време", рекао је Трамп, одговарајући на питање модератора дебате Криса Воласа да ли ће признати резултате избора.

Овакав одговор републиканског кандидата је представљао окидач за серију напада из табора демократа, а његови сарадници су, одмах након завршетка дебате, пожурили да увере америчку јавност да ће "Трамп признати резултате без проблема, јер ће победити на изборима".

Хилари Клинтон је оберучке прихватила овакав "поклон", цитирајући свог партијског колегу и доскорашњег ривала Бернија Сандерса, који је Трампа назвао "најгором особом која се у новијој америчкој историји кандидовала за председника".

Ни Хилари Клинтон из дебате неће изаћи без "ожиљака", пошто је, према оценама аналитичара наклоњених демократама, била прилично неубедљива у делу дебате који се односио на економски програм.

Расправом о америчкој спољној политици су доминирале оптужбе Клинтонове да је Русија, укључујући председника Владимира Путина, одговорна за хакерске нападе после којих је Викиликс дошао у посед докумената из њене кампање.

Трамп је, на индиректне нападе ривалке да Русија на овај начин помаже његову кампању, одговорио да је Путин у више наврата "надмудрио" Клинтонову, посебно у вези са ратом у Сирији.

На инсистирање Клинтонове, Трамп је осудио мешање "других држава" у председничке изборе. 

Трамп и Клинтонова су се оштро сукобили и око серије унутрашњополитичких питања, попут абортуса и права на ношење оружја, али је, како се чини, размимоилажење било најизраженије када је почела расправа о илегалним имигрантима.

Републикански кандидат је поновио намеру да границу са Мексиком у потпуности контролише зидом, чија је изградња почела још за време мандата млађег Џорџа Буша, док је Клинтонова обећала брзо решавање проблема око 13 милиона нелегалних имиграната реформом имиграционе политике.

Избори у Америци одржаће се 8. новембра. 

Овако је текла дебата: 

04.35 – Серијом обећања бирачима, Хилари Клинтон и Доналд Трамп су окончали последњу дебату пред изборе који ће бити одржани 8. новембра. Кандидати демократа и републиканаца избегли руковање по завршетку дебате.

04.29 – И за крај економија. Клинтонова тврди да је кључ успеха јачање средње класе, док Трамп сматра да је Америка у блиској прошлости закључила серију спољнотрговинских споразума на своју штету.  

04.23 – Алеп је још једна од тема око које се Трамп и Клинтонова не слажу. Кандидаткиња демократа понавља неопходност успостављања зоне забрањених летова, док Трамп за успон Исламске државе оптужује администрацију чији је Клинтонова била део. 

04.20 – "Ви сте најопаснији човек који се у новијој историји кандидовао за председника САД, рекао је Берни Сандерс, и ја се слажем са њим", рекла је Хилари Клинтон.

04.13 – "Мосул смо већ имали у својим рукама и предали смо га у време када је Хилари била у Стејт департменту... Требало је само да ту остане", рекао је Доналд Трамп, наводећи да ће највећи победник битке за Мосул бити Иран. Трамп је, такође, навео да је ова офанзива део кампање Хилари Клинтон.

04.10 Спољна политика. Клинтонова је поздравила почетак ирачке офанзиве на Мосул, наводећи ипак да Америка неће слати војнике у Ирак како би се одржала стабилност после пораза Исламске државе у том граду. Оптужила је Русију и Иран да подржавају наставак грађанског рата у Сирији. "Залагаћу се за успостављање зоне забрањених летова у Сирији", рекла је Хилари Клинтон.

04.07 – Доналд Трамп одбио да одговори на питање да ли ће признати резултате избора, наводећи да су током кампање регистроване хиљаде гласача који на то немају право. "Рећи ћу вам то када дође време", рекао је Трамп. Клинтонова одговорила да је став републиканског кандидата "нечувен".

04.00 – Салва међусобних оптужби, укључујући хиљаде мејлова које је избрисала Хилари Клинтон, Трампов однос према женама. Трамп питао како је могуће да је генерал Дејвид Патреас завршио пред судом за ствари које су Клинтоновој опроштене. 

03.55 – Трамп је оптужио Хилари Клинтон да је плаћала своје присталице да изазивају нереде на његовим скуповима. Републикански кандидат је, такође, одбацио оптужбе везане за неприлично понашање према осам жена. Клинтонова поновила те оптужбе, наводећи да ће "бирачи знати да покажу каквог председника желе".

03.50 – Трамп је оптужио Хилари Клинтон да је за време њеног мандата у Стејт департменту "нестало шест милијарди долара". Клинтонова узвратила набрајајући најзначајније функције које је обављала у последњих 30 година.

03.47 – Оштра расправа о правцима у којима треба да се креће америчка економија. Клинтонова предлаже план према којем економија треба да настави програм економског опоравка Обамине администрације. Трампово обећање укључује 25 милиона нових радних места у наредних десет година.  

03.35 – Трамп осудио мешање других држава у америчке изборе. Републикански кандидат се оштро обрушио на Клинтонову, наводећи да ју је Владимир Путин "надмудрио" по сваком отвореном питању док је била државни секретар САД.

02.30 – Хилари Клинтон оптужила највише руске званичнике, укључујући председника Владимира Путина, за мешање у америчке изборе, наводећи да су америчке обавештајне агенције потврдиле да су руски хакери предали документе Викиликсу, који их је поставио на интернет. 

03.27 – Клинтонова наводи да у Америци тренутно живи око 15 милиона људи који немају ваљане документе, али тврди да је готово немогуће депортовати толики број људи. "Депортоваћемо криминалце", рекла је Хилари Клинтон, обећавајући реформу имиграционе политике. 

03.25 – Жестока расправа кандидата о имиграцији, при чему се Трамп залаже за чврсту контролу граница, наводећи да преко јужне границе у САД криминалци шверцују дрогу, што доприноси расту стопе криминала. Републикански кандидат се поново заложио за изградњу "зида према Мексику". 

03.15 – Расправа о 2. амандману једна је од кључних тачака неслагања међу председничким кандидатима, при чему Трамп подржава право Американаца да носе и поседују оружје, док Хилари Клинтон жели да уведу ограничења, наводећи да годишње у инцидентима у којима се користи ватрено оружје у САД страда 33.000 људи. 

03.10 – "Двадесет кандидата које ћу предложити залагаће се за конзервативно тумачење Устава", рекао је Трамп, наводећи да ће се ти кандидати залагати за даље спровођење 2. амандмана, односно права Американаца да поседују и носе оружје.

03.05 – Дебата је почела. Крис Волас представио кандидате – Хилари Клинтон и Доналда Трампа. Дуел почиње питањима о Врховном суду САД. Хилари Клинтон расправу отворила заузимајући се за права жена, ЛГБТ популације и заштите "права на којима је Америка изграђена".

02.50 – Још десетак минута до почетка дебате, која ће трајати 90 минута. 

02.20 – До сада је на америчиким председничким изборима гласало најмање 2,5 милиона бирача, пише Гардијан.

02.15 – Модератор Крис Волас из америчке телевизијске мреже Фокс има спремна питања на шест унапред најављених тема: амерички дуг, имиграциона политика, економија, врховни суд, спољна политика и физичка способност кандидата да се носе са теретом који носи функција председника САД.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво