Дејли телеграф: Најгоре од Ердогана тек долази

Осветољубив, напрасит, ауторитаран, тврдоглав, председник Реџеп Тајип Ердоган је био све ово и пре него што је клика турских генерала покушала да га отера у заборав, а сада када је преживео њихове сплетке, његови најгори инстинкти биће удвостручени и појачани, пише британски "Дејли телеграф".

Шеф дописника британског листа Дејвид Блер анализирао је актуелну ситуацију у Турској у тексту под насловом "Мислили сте да је Ердоган до сада био лош? Најгоре од лидера Турске тек долази".

"Ако је Ердоган био савезник који је излуђивао Европу и Америку у прошлости, лидер који је управо одолео војном пучу биће у стању да учини скоро било шта", наводи се у тексту.

Блер констатује да је "у неком смислу, Ердоган ослобођен оптужбе".

"Пре него што су немири започели у петак увече, критика која га је највише љутила била је оптужба да је параноичан. Западњаци су исмевали Ердоганове тврдње да су се мрачне силе окупљале да би га збациле са власти и да је постојала завера унутар турске државе која је желела његов пад", наводи британски новинар.

Потом су, пише Блер, уследила 24 сата "која су била једна од надреалнијих у модерној историји Турске".

"Војне јединице стварно су се разлетеле широм Истанбула и Анкаре, заузимајући кључне позиције под окриљем ноћи. Хеликоптери су стварно гађали мете у престоници, а сјајни трагови шарали су ноћно небо. У исто време, тенкови су блокирали мостове над Босфором, а команданта војске су на кратко држали као таоца његови официри", пише Блер.

У Ердогановом уму је, како оцењује, овакав след догађаја потврђивао све његове страхове.

"Прва фаза његовог одговора може да се сажме у једну реч: освета. Мрачни посао освете почео је у суботу хапшењем 1.563 војника. Када је стигао у Истанбул у раним јутарњим часовима, Ердоган је као гроб миран и пепељаст у лицу, упозорио да ће његови непријатељи 'платити скупу цену' због њихове 'издаје и побуне'", наводи Блер.

Наводи и да је заменик председника Ердоганове Партије правде и развоја затражио враћање смртне казне какао би пучисти били "погубљени".

"И док се његови потчињени надмећу међусобно ко ће бити жешћи према његовим противницима, Ердоганов ум сада ће се окренути следећој фази његовог одговора: бацање кривице. Око овога ће западне владе бити посебно забринуте, пошто је председник у потпуности у стању да одлучи да Европа и Америка стоје иза покушаја државног удара", оцењује Блер.

Британски новинар сматра да ће сада када је избегао прави пуч, Ердоган "удвостручити своје напоре да утиша било какву критику".

"Док Турска разматра последице надреална 24 сата, остаје горка истина: нико није љући од Ердогана који је некако успео да преживи", закључује Блер.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво