УН: ИД спроводи геноцид над језидима

Припадници Исламске државе извршили су геноцид над језидима у Сирији и Ираку, покушавајући да униште ту заједницу од 400.000 људи, објавили су истражитељи Уједињених нација.

У извештају заснованом на разговорима са десетинама преживелих, истиче се да су припадници Исламске државе у Ираку и Сирији, од августа  2014. године, систематски заробљавали језиде настојећи да "избришу њихов идентитет" у кампањи која одговара дефиницији геноцида, како је наведено конвенцијом УН из 1948. године.  

"Геноцид над језидима још траје", пише у извештају.

Пауло Пињеро, председник комисије истражитеља, изјавио је на конференцији за штампу да тај злочин односно геноцид мора да покрене одлучнију акцију на политичком нивоу, "укључујући Савет безбедности УН".

Истражитељи су, такође, позвали велике силе да помогну у спасавању најмање 3.200 жена и деце, које још увек држи Исламска држава, и да тај случај упути Међународном кривичном суду. 

Методи којима припадници Исламске државе настоје да уништи идентитет језида обухватају присиљавање мушкараца да бирају између преласка у ислам и смрти, силовање девојчица, продају жена као робиња и принуђавање младића да се боре у њиховим редовима. Више масовних гробница са телима језида је откривено, наводи Ројтерс.

"Ниједна друга верска група која постоји у областима које контролише ИД у Сирији и Ираку није била изложена таквом уништењу какво су претрпели језиди", пише у извештају. 

Језиди су етничко-верска заједница чија веровања комбинују елементе више древних религија Средњег истока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво