Бомбаш самоубица пет година радио на бриселском аеродрому

Исламски терориста Нажим Лашрави који се 22. марта разнео експлозивом и убио 15 и ранио на стотине људи на бриселском аеродрому је до 2012. тамо радио пет година у саставу спољног изнајмљеног помоћног особља, јавила је белгијска фламанска телевизијска мрежа ВТМ.

Европски парламент у Бриселу је прошле недеље потврдио да је исламски бомбаш тамо пре неколико година радио као чистач.

Телевизија ВТМ није подродбније изнела шта је Лашрави тачно радио на аеродрому, али је навела да сви у аеродромском особљу имају пропуснице и да се могу кретати свим деловима аеродрома.

Власти засад нису потврдие ову информацију, али је ВТМ мрежа навела да је полиција на аеродрому пре атентата открила и забранила коришћење једне тајне просторије "где су екстремисти међу особљем обављали молитве".

Синдикат аеродромске полиције је пре поновног делимичног отварања бомбама разореног бриселског аеродрома захтевао драстично побољшање услова безбедности и саопштио да је раније упозоравао надлежне власти да полиција има поуздана сазнања да на аеродрому ради педесетак присталица Исламске државе, као да је и петнаестак њих отишло у џихад у Сирију.

Белгијска државна служба за процену терористичких опасности је истовремено саопштила да има информације да су екстремисти Исламске државе поново послали терористе с циљем да изведу атентате у Белгији и другде у Европи.

Директор агенције ОЦАД Пол ван Тигхелт је рекао да то владино тело темељно проверава терористичке претње, мада је нагласио да је полиција успела да у многоме разбије упоришта исламских терориста у Белгији.

У белгијској јавности је истовремено приличну пажњу привукла изјава министра унутрашњих послова Јана Јамбона који је саопштио да је с ужасом установљено да су после напада исламских терориста на аеродром и метро у Бриселу, у којима је убијено 35 и рањено преко триста људи, муслимански становници у неким четвртима белгијских градова "играли од радости".

"Сви знају да се то догодило и треба ли да чекамо званичне полицијске извештаје да те чињенице обелоданимо?" рекао је министар Јамбон у расправи у белгијском парламенту.

Јамбон је на извесне примедбе због те изјаве одлучно одбацио тврдње да тиме уноси напетост у заједницу белгијских муслимана, којих у целој земљи од 11 милиона становника има 600 хиљада.

Министар је фламанском дневнику Стандард рекао да је чињеница да је "не мали део муслиманске заједнице играо од радости кад је дошло до атентата".

Оштро је осудио поступке житеља махом муслиманским живљем настањене бриселске четврти Моленбек, који су, како је нагласио Јамбон, нападали полицајце који су у марту тамо претресали куће и трагали за осумњиченим исламским терористима који су у новембру прошле године у Паризу у атентатима убили 130 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво