Ирак: Ако треба, и војском против Турске

Ирачки министар спољних послова Ибрахим ел Џафари каже да би та земља могла да прибегне војним средствима уколико буде приморана да се брани од онога што сматра упадом турских снага у северне делове Ирака.

Џафари је рекао да је Ирак посвећен дипломатским мировним напорима како би избегао кризу са северним суседом Турском, али је нагласио да све опције остају отворене, пренео је Ројтерс.

"Уколико не буде другог решења осим тог (војног), онда ћемо усвојити то решење. Ако будемо приморани да се боримо и бранимо наш суверенитет, бићемо принуђени да се боримо", рекао је ирачки министар новинарима у Багдаду. 

Ирачке власти упозориле су Турску да ће размотрити војне акције уколико ова земља хитно не повуче своје војнике из кампа на северу Ирака.

До спора је дошло почетком децембра, након што је Турска распоредила појачање у кампу на северу земље, где Анкара обучава сунитске и курдске борце против Исламске државе.

Распоређивање нових војника разљутило је Багдад, који сматра да су трупе ушле у земљу незаконито и захтевају моментално повлачење. Турска је повукла део војника, али одбија да повуче преостале војне снаге из Ирака.

Исламска држава освојила је већи део северног и западног Ирака, укључујући и други град по величини Мосул.

Терористи су прогласили калифат у деловима Сирије и Ирака који се налазе под њиховом контролом и наметнули су спровођење шеријатског права.

Ирачке снаге успеле су да у понедељак, уз помоћ ваздушних напада коалиције окупљене око САД, поврате град Рамади који је дуго био стратешка престоница терориста. Војне снаге подигле су ирачку заставу на ослобођени владин комплекс у овом граду.

Ослобађање главног града провинције Анбар највећи је успех ирачких трупа од када  је коалиција окупљена око САД почела војне акције у тој земљи.

Исламска држава је освојила Рамади у мају ове године.

Ирачки војни званичници саопштили су да су акције у Рамадију привремено прекинуте због лоших временских услова. Припадници ИД и даље контролишу 30 одсто града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво