Читај ми!

Полицијске акције због напада у Паризу, хапшења у Белгији и Француској

Белгијска полиција ухапсила је у Бриселу четири особе које су осумњичене да су повезане са синоћним терористичким нападима у Паризу, саопштиле су белгијске власти. Отац и брат једног од нападача-самоубица је приведен у Француској. Двоје осумњичених због напада су раније регистровани као мигранти у Грчкој, јавља АФП. Једна особа ухапшена на лондонском аеродрому Гетвик с оружјем али се не зна да ли је повезана с нападима у Паризу.

23.10 - Притворени отац и брат једног од нападача-самоубица у Паризу, јавља АФП. Претражују се њихове куће у градићу Ромији сир Сен, удаљеном око 130 километара од Париза.

21.40 - Белгијски премијер је саопштио да је ухапшено неколико осумњичених у вези са нападом. Навео је да је међу ухапшенима и једна особа која је била у Паризу у време напада. 

20.50 - Белгијски тужиоци отворили антитерористичку истрагу поводом напада у Паризу. 

20.30 - Двоје осумњичених који се доводе у везу са нападом у Паризу регистровани су као мигранти у Грчкој јавља АФП 

20.24 - Према извештају белгијског дневника Дернијер ер, тројица терориста из организоване групе која је извршила нападе у Паризу су били белгијски држављани.

19.10 - Ухапшене четири особе у Бриселу због сумње да су повезане са нападима у Паризу.

Портпарол тужилаштва Кун Хенс рекао је новинарима да је у бриселском предграђу Моленбек, у коме претежно живе грађани мароканског порекла, спроведена антитерористичка акција у којој је ухапшено неколико људи.

Акција је покренута након што је откривено да је један од аутомобила из кога су терористи пуцали на посетиоце париског ресторана имао белгијске регистарске таблице које су повезане са адресом у Моленбеку, рекао је Хенс.

Иако детаљи о ухапшенима још нису званично објављени, белгијски медији јављају да је ухапшено четворо људи, од којих су троје Белгијанци, док је четврти француски држављанин.

Наводно се ради о групи терориста која је учествовала у нападу у Паризу и успела да побегне у Белгију након синоћњег напада.

Неколико очевидаца у Паризу рекло је да су видели нападаче како улазе у аутомобил белгијске регистрације.

Извори блиски истрази оценили су да је једна од хипотеза да је једна екипа нападача дошла из иностранства и да је спровела нападе уз помоћ француских држављана.

Белгија држи европски рекорд по броју својих грађана који су се придружили џихадистичким организацијама на Блиском Истоку, а Моленбек има репутацију "расадника терориста" због јаке активности екстремних исламиста у том предграђу.

Француска полиција је привела оца и брата једног од нападача повезаних са серијом терористичких напада у Паризу и претражује њихове куће.

Извори блиски истрази рекли су за агенцију АФП да је у току претрес куће нападачевог оца у месту Ромији сир Сен, удаљеном око 130 километара источно од Париза, као и његовог брата у оближњем месту Бондуфле.

Раније је француска полиција идентификовала једног нападача као француског екстремисту, док је код једног од камиказа који су извели напад на париски стадион "Стад де Франс" пронашла сиријски пасош, а код другог египатски.

Двоје осумњичених због напада регистровано у Грчкој 

У међувремену је агенција АФП јавила да су две особе које су осумњичене бог напада у Паризу регистроване као мигранти у Грчкој.

Раније је грчки министар Никос Тоскас рекао да је једна особа са сиријским пасошем која је осумњичена за терористичке нападе у Француској стигла 3. октобра на грчко острво Лерос.

"Желимо да саопштимо да је власник пасоша пронађеног у Паризу прошао кроз грчко острво Лерос 3. октобра где је идентификован на основу правила ЕУ...", рекао је грчки министар.

Додао је да власти у Грчкој не знају да ли је пасош проверен у још некој земљи кроз коју је нападач прошао док је стигао у Француску.

Грчка полиција је саопштила да је власник пасоша био млади мушкарац који је на Лерос стигао са групом од 69 избеглица и који је тамо идентификован отиском прста. Како преноси Ројтерс, полиција није хтела да саопшти и његово име.

Истовремено, на лондонском аеродрому "Гетвик" ухапшен је Француз с ватреним оружјем, јавила је агенција Франс прес.

Лондонски аеродром "Гетвик" са своје стране је саопштио да је један Француз (41) ухапшен због поседовања оружја које се налазило у његовом пртљагу.

Британска полиција је навела је уочила необично понашање путника кога је привела и потом пронашла оружје.

Полиција је додала да је још рано доносити закључке о томе да ли приведени Француз има везе с нападима у Паризу.

Безбедносне мере појачане су у целој Европи, посебно на аеродромима и железничким станицама.

"Гетвик" је један од пет великих аеродрома у Лондону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво