Читај ми!

Француска у рату против тероризма, 129 жртава, напад извела три терористичка тима

Француски председник је рекао да су терористички напади у Паризу, где је погинуло 129 људи, чин рата, који је организовала Исламска држава уз помоћ изнутра. 352 особе су повређене међу којима су 99 особе са озбиљним повредама. Проглашена тродневна жалост у земљи. Француски тужилац саопштио да су три терористичка тима била умешана у напад и да је убијено седам терориста.

22.15 - Инцидент код хотела Пулман и Ајфелове куле у Паризу био је лажна узбуна, наводе француски званичници, преноси Ројтерс.

22.10 - Дописник РТС-а каже да полиција тражи од људи који одају пошту жртвама на Тргу републике у Паризу да се разиђу. 

22.01 - Евакуисано подручје око Ајфеловог торња. Јако присуство полиције код Пулман хотела у Паризу, јавља Ројтерс. Не зна се зашто.

20.15 - Француски премијер Мануел Валс рекао да ће Француска наставити учешће у ваздушним нападима у Сирији против Исламске државе, јавља Ројтерс

20.10 - Потврђено да је двоје Белгијанаца из Лијежа Елиф Доган и Милко Јозић изгубило животе у нападима у Паризу, преноси Бета.

19.30 - Тужилац је саопштио да су три терористичка тима умешана у напад. Седам терориста је убијено а код једног од нападача је пронађен сиријски пасош.

19.20 - Број жртава терористичких напада попео са на 129, саопштио је француски тужилац, јавља АФП. Повређених је 352 од чега 99 озбиљно. 

18.40 - Бомбаш самоубица покушао да са картом уђе на национални фудбалски стадион у северном делу Париза, током меча између Француске и Немачке, преноси Вол Стрит Џурнал.

18.45 - Грчке власти саопштиле да је један од нападача прошао кроз Грчку у октобру. Особа са сиријским пасошем је прошла кроз грчко острво Лерос 3. октобра, где је идентификован на основу ЕУ правила.

18.30 - Неоклико особа ухапшено у полицијској акцији у Белгији, у вези са нападима у Паризу. На лондонском аеродрому Гетвик ухапшен Француз са ватреним оружјем.

16.00 - Париска полиција трага за црним "сеатом" са страним регистарским таблицама, који је повезан са нападима, јавља Би-Би-Си. Грађани су упозорени да се не приближавају том возилу уколико га угледају. 

15.30 - Један нападач индентификован као француски екстремиста, док су код двојице бомбаша самоубица пронађени сиријски и египатски пасош.

15.20 -  До сада званично објављене националности само пет жртава, два Белгијанца, два Румуна и једног Швеђанина.

14.55 - Лист Фигаро јавља да се број погинулих попео на 128, а рањених на 300, од којих је 80 критично.

14.40 - Министар унутрашњих послова Француске Бернар Казнев одобрио је локалним властима да уведу полицијски час уколико је потребно.

13.50 - Амбасада Србије у Француској саопштила је да ће информације о евентуалним жртвама држављанима Србије бити познате до краја дана. 

12.55 - Терминал на лондонском аеродрому Гетвик јутрос је евакуисан из предострожности, рекли су извори у британској полицији, додајући да је у питању "сумњиви пакет".

12.35 - Премијер Александар Вучић уписао се у књигу жалости у Амбасади Француске.

11.45 - Исламска држава објавила видео у којем позива муслимане да уколико не могу да дођу у Сирију да свети рат воде на тлу Француске, преноси Ројтерс.  

11.40 - Напад на Париз је планиран споља уз саучесништво људи из Француске, рекла је амбасадорка Француске у Београду Кристин Моро на конференцији за новинаре. Није могла да потврди да ли међу жртвама има српских држављана.

Франсоа Оланд је прогласио тродневну жалост због низа терористичких напада који су се ноћас догодили у Паризу и позвао грађане на јединство.

Оланд је, обраћајући се нацији, рекао да ће војска и снаге унутрашње безбедности предузети све што је потребно да неутралишу терористе.

Мере безбедности су подигнуте на највиши ниво, а војска ће патролирати Паризом.

"Француска је кукавички нападнута. Француска ће немилосрдно узвратити на овакве варварске нападе и заједно да својим савезницима искористити све што јој је на располагању"”, поручио је Оланд.

Француски председник је прогласио тродневну жалост у земљи. 

Оланд је позвао све Французе на јединство и најавио да ће се у понедељак обратити парламенту да би, како је рекао, нација јединствено одговорила.

"Француска је ноћас рањена, али ће устати упркос нашем болу. Француска је храбра, али ће реаговати и тријумфовати. У оваквој ситуацији историја тражи да се мобилишемо"”, рекао је Оланд и поручио: "Драги суграђани, наша земља и вредности хуманизма су нападнути и позивамо вас на јединство. Живела Француска!”"

Француска ће наставити интервенцију у Сирији, у циљу борбе против Исламске државе, саопштио је француски премијер Мануел Валс, пошто је ИД преузела одговорност за терористичке нападе у Паризу.

Валс је за канал ТФ1 рекао и да влада намерава да продужи ванредно стање. Додао је да, због напада, влада има шира овлашћења да се бори против, како је рекао, веома организованог непријатеља.

Француска ће у понедељак минутом ћутања одати пошту жртвама терористичких напада у Паризу, саопштила је данас Канцеларија француског премијера Мануела Валса.

Минут ћутања биће одржан у подне, а заставе су спуштне на пола копља, наведено је у саопштењу, пренео је АФП.

Полицијска управа главног града Француске одлучила је да на ширем подручју Париза до четвртка у подне забрани окупљања на јавним местима.

У одлуци донетој после серије терористичких напада у Паризу, коју је потписао префект полиције Мишел Кадо, наводи се да ће приоритет снага безбедности бити "општа безбедност" града због чега неће моћи да се баве појединачним задацима попут обезбеђивања шетњи или скупова.

Музеји у Паризу ће данас бити затворени током целог дана док су сва спортска такмичења, планирана за овај викенд, отказана.

Париска Опера је отказала данашњи програм, а Филхармонија неће радити током целог викенда.

Забавни парк Дизниленд у Паризу саопштио је да неће радити у знак солидарности са француском властима и жртвама напада.

После проглашења ванредног стања, градоначелница Париза Ан Идалго саопштила је у ноћи између петка и суботе да ће сва јавна места у главном граду бити затворена.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво