Туск: Прихватање избеглица по квотама добровољно

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је у Гдањску да ће земље ЕУ добровољно прерасподељивати избеглице из Африке и с Блиског истока по квотама, без принуде и да рачуна на солидарност земаља чланица.

На последњем Европском савету о европској политици миграције консензусом је одлучено да ће свака држава декларисати спремност да прими избеглице али неће бити принуде за било коју земљу, рекао је Доналд Туск, преноси Бета.

Бивши пољски премијер који је сада на челу Европског савета, је после разговора с пољском премијерком Евом Копач уверен да ће Пољска бити солидаран и лојалан партнер када је реч о избеглицама.

"Сви у Европи би требало да буду свесни да су Пољска и још неке државе биле посебно изложене приливу избеглица са истока. Не говорим само о Украјини и тешкој ситуацији у њој, сетимо се првог таласа избеглица из Чеченије и других региона или и из Централне Азије", рекао је Туск.

Председник Европског савета додао је да се не чуди што Пољска са извесним резервама гледа на прихватање избеглица са севера Африке.

"Пољској ће бити лакше да испуњава своје обавезе према избеглицама које долазе са истока", рекао је Туск.

Пољска је међу првима, а за њом и балтичке земље и Чешка, Словачка и посебно оштро Мађарска, најавила да неће пристати на обавезне квоте, а солидарна прерасподела избеглица била је тема разговора пољске премијерке Еве Копач и немачке канцеларке Ангеле Меркел током консултација немачке и пољске владе крајем априла у Варшави.

Ева Копач поновила је данас у Сејму пољског парламента да Европа не може да допусти да Средоземно море буде једна велика гробница али да чланице ЕУ морају да процене своје могућности и да квоте морају да буду добровољне.

"Ми не бежимо од солидарности, али одговорно кажемо да морамо да проценимо своје логистичке могућности, узмемо у обзир разлике у језику тих људи и морамо да им обезбедимо да нормално функционишу у нашој земљи", рекла је Ева Копач.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво