Читај ми!

Ал Каида користи хаос у Јемену

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом из ваздуха је допремила оружје борцима који се супротстављају шиитским побуњеницима. Истовремено, припадници Ал Каиде заузели кључну војну базу на истоку Јемена.

Са једне стране се воде жестоке борбе шиитских Хута и милиција лојалних председнику Абед Рабо Мансур Хадију, док са друге стране јеменски огранак Ал Каиде осваја све веће делове Јемена и проширује свој утицај у земљи захваћеној хаосом, преноси АП.

Ал Каида на Арапском полуострву, како се назива њен јеменски огранак, искористила је и профитирала на кризи у Јемену, а подршку јој пружају снаге лојалне Хадијевом претходнику, свргнутом аутократи Али Абдулах Салеху, известио је АП.

Припадници Ал Каиде заузели су јуче велики лучки град Мукала, као и тамошњи затвор одакле су ослободили своје следбенике, укључујући и једног од својих лидера, рекли су безбедносни званичници.

Калид Батарфи, један од лидера Ал Каиде, који у затвору већ више од четири године, је међу 300 затвореника који су побегли из затвора у Мукали, рекли су званичници за АФП.

У Адену гину цивили

У међувремену, директор здравствене службе у Адену Ал Хадер Ласуар рекао је да је најмање 185 људи је погинуло, а 1.282 рањено у борбама од 26. марта воде за контролу тог града, пренео је АФП.

Овај лучки град, последње упориште присталица председника Хадија, више од недељу дана потресају сукоби између шиитских побуњеника, Хута, и милиције лојалне Хадију, потпомогнуте ваздушним ударима коалиционих снага предвођених Саудијском Арабијом.

"Три четвртине од овог броја су цивили", додао је Ласуар.

Ласуар је позвао међународне организације и арапске државе чланице коалиције да  обезбеде хитну медицинску помоћ болницама у Јемену.

Међународни Црвени крст је саопштио да су три пошиљке помоћи и медицинско особље које покушава да стигне у Јемен и даље блокирани, упркос апелима упућеним коалиционим снагама, које контролишу ваздушни простор и луке Јемена, навео је Ројтерс.

Организација Лекари без граница је, такође, навела, да су је затварање аеродрома и ограничења поморског приступа, спречили да пошаље медицинске раднике и хуманитарну помоћ у Јемен.

У ваздушном нападу на једно село близу престонице Јемена, Сане, погинуло је девет чланова једне породице, од којих шесторо деце, изјавили су очевици.

Међу погинулима су два мушкарца, једна жена и шесторо деце.

Како наводи Ројтерс, напад делује као део војне кампање предвођене Саудијском Арабијом против шиитских побуњеника Хута.

Јемен тоне све дубље у хаос од када је коалиција коју предводи Саудијска Арабија почела ваздушне нападе на шитске побуњенике и њихове савезнике, пре недељу дана.

Посматрачи су упозоравали да би огранак Ал Каиде који се налази у Јемену, а који су САД оцениле као најсмртоноснији огранак организације, могао да искористи немире како би ојачао своје присуство у држави.

Уједињене нације су саопштиле у четвртак да је током две седмице сукоба широм Јемена погинуло 519, а рањено близу 1.700 људи.

Савет безбедности Уједињених нација састаће се због ситуације у Јемену, након што је то затражила Русија како би се размотрила хуманитарна пауза у ваздушним нападима на ту земљу које предводи Саудијска Арабија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво