Читај ми!

Сукоби око аеродрома у Адену

Рано јутрос у близини аеродрома у Адену на југу Јемена избили су сукоби између снага лојалних актуелном председнику Абдрабуу Мансуру Хадију и бившем пртедседнику ве Алију Абдулаху Салеху, збаченом 2011. године. За сада нема извештаја о жртвама.

АФП преноси да је аеодром затворен за саобраћај и да су летови отказани. АП наводи да су најмање две гранате пале на подручје аеродрома, да су снажне експлозије потресле зграду и да се цује пуцњава из аутоматског оружја.

Насиље је избило пошто је командир специјалних снага Абдел Хафез ал-Сакаф распоредио јединице по том граду, укључујући и аеродром. Потом реговале снаге Комитета народног отпора лојалне Хадију и да су избили сукоби у различитим деловима града, јавља АФП.

Сакаф је одбио Хадијев захтев да се повуче са места команданта гарнизона у Адену а његове снаге броје до 2.000 људи, наводи Ројтерс.

Хади је у родни Аден дошао прошлог месеца, бежећи од шитске милиције Ансар Алах - "хусита", који контролишу Сану, наводи Танјуг.

Хусити припадају шитској секти Зеида, који живе углавном на северу Јемена и по неким оценама чине око трећину од 24,4 милиона становника.

Група је названа по њеном оснивачу Хусеину Ал-Хусију ког је, како је саопштавано, јеменска армија убила септембра 2004. године, после чега је на њеном челу његов брат Абдел Малик ал-Хуси.

Од тада су организовали неколико побуна жалећи се на дискриминацију и како би проширили аутономију провинције Сада, у којој живе.

Хусити су од почетка протеста против бившег председника Салеха проширили свој утицај на северу земље, а у августу 2014. почели са одржавањем масовних демонстрација у неколико региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво