Читај ми!

Мрак "прогутао" Сирију

Истраживач Си Ли је током четири године посматрао грађански рат у Сирији кроз ноћне сателитске снимке. Мрак се ширио по северу и истоку те земље, све док 83 одсто површине Сирије није остало без светла.

Светско удружење хуманитарних организација и група за људска права објавило је у среду Лијеву анализу, захтевајући свеобухватне напоре да се милионима Сиријаца обезбеди помоћ, преноси Бета.

"Сателитиски подаци никад не лажу. Ноћне фотографије су невероватне. Сиријском народу је потребна помоћ", наводи Ли за АП.

Ли је од почетка рата 2011. године мерио осветљење ноћу широм Сирије и правио фотографије које приказују просечно месечно ноћно светло да би правио поређење током рата.

У Алепу, некада највећем сиријском граду, данас има 97 одсто мање светла него пре четири године.

Фотографије показују и да је главни град Дамаск који је под контролом владиних снага, 35 одсто мрачнији. Неки делови Дамаска су у мраку скоро три године.

Нова престоница Исламске државе, Рака, готово је у потпуном мраку, пошто не ради 96 одсто светала.

Нестанак струје, уништена инфраструктура и расељавање становништва главни су разлози мрачних слика Сирије. Од почетка сукоба је побегло 3,8 милиона људи, а 220.000 је погинуло.

Ли је кроз сателитске снимке ноћу посматрао и друге сукобе који су имали сличне последице. Током рата у Руанди пре две деценије, када је убијено 800.000 људи, угашено је око 80 одсто светла.

"Једина разлика је то што је ноћно светло током геноцида у Руанди угашено у том проценту за свега неколико месеци", каже Ли.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво