Хонгконг, уклоњене барикаде са улица

Власти Хонгконга уклониле су јутрос барикаде са прометне саобраћајнице недалеко од седишта владе, настојећи да преузму улице од демонстраната који два и по месеца траже демократске реформе. Ухапшена група најупорнијих демонстраната који су одбили да напусте главни камп.

Радници су, под будним оком полиције, користили ножеве и клешта приликом уклањања пластичних спојева са барикада, направљених од метала и пластике, јавила је агенција АП, преноси Танјуг.

Полиција је активистима дала рок од пола сата да напусте то подручје или ће бити ухапшени, пренела је агенција АФП.

Међу најтврдоглавијим демонстрантима је, осим студената, било и средовечних и старијих подржавалаца протеста, као и неких продемократски оријентисаних посланика.

Одвођењу демонстраната и демонтирању кампа присуствовали су на стотине новинара и представници организација за људска права.  

Две групе студената које су имале кључну улогу у организовању протеста позвали су следбенике да остану до последњег момента, али да се не опиру властима, наводе агенције.

"Ако влада жели да користи полицију у рашчишћавању места, не заборавите, рашчишћавање не може да реши политичке конфликте, то не може да реши друштвену дилему", рекао је вођа групе Сколаризам Џошуа Вонг (18), који је један од најистакнутијих лидера продемократског покрета.

Демонстранти нису успели да натерају локалну владу да им одобри ниједан од захтева, а основни повод протеста био је захтев да избори за првог човека Хонгконга 2017. године буду слободни и демократски.

Студент и активиста Макс Леунг (22) рекао је да је тужан због уклоњених барикада и да нема ништа против да буде ухапшен али да, ипак, неће пружити отпор полицији.

Целу операцију уклањања барикада на ауто-путу надгледала је група од око 30 академика, заједно са Независним полицијским саветом за жалбе и групама за заштиту људских права.

Поједини демонстранти узвикивали су "Вратићемо се" и "Желимо универзално право гласа".

Током два и по месеца протеста, полиција је, како је саопштила, ухапсила 655 особа, а 129 полицајаца је повређено.

У том извештају није наведен број повређених активиста, пренела је агенција АП.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво