Читај ми!

Шкотски референдум из руског угла

Руски посматрачи тврде да је гласање на референдуму у Шкотској одржано у сувише великим просторијама, које не одговарају међународним стандардима.

Референдум о независности Шкотске није одржан по међународним стандардима, тврди Русија, чији су се посматрачи жалили да су гласови бројани у сувише великим просторијама и да је процедура била лоша, пише британски Гардијан.

У очигледном покушају да се "узврати" на сталне критике Запада на изборе у Русији, Игор Борисов, акредитовани посматрач, рекао је да гласање није испунило основне међународне норме.

Борисов је са три друга руска посматрача стигао у Единбург у среду увече, јавила је руска агенција РИА Новости. Тим из Москве пратио је гласање у шкотској престоници.

Упознали су шкотске политичаре, гласаче и представнике невладиних организација, преноси РИА Новости.

Ипак, Борисов тврди да није био импресиониран оним што је видео. Каже да је соба у којој је пратио гласање у четвртак увече био, у ствари, стари авионски хангар, поред аеродрома.

"Било је тешко видети шта се дешава. Хангар је био отприлике 100 пута 300 метара. Било је столова са гласачким листићима, али су посматрачи били скрајнути по ободима просторије. И да желите, немогуће је да кажете шта се дешава", изјавио је Борисов и додао да је нејасно одакле су стигле кутије са гласачким листићима.

Борисов наводи да амерички Стејт департмент, Велика Британија и друге западне земље гласно критикују Кремљ у вези са демократијом у Русији, али у овом случају, каже, Лондон и Единбург нису "у потпуности" испунили услове референдума.

"Нико није био заинтересован за то ко допрема гласачке листиће. Није било ни марки, ни печата када су листићи предати", каже Борисов.

Раша тудеј је, у међувремену, спекулисала да су резултати референдума у Шкотској намештени, изражавајући чуђење што је излазност била на нивоу Северне Кореје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво