Читај ми!

Шкотска остаје у Великој Британији

Шкоти гласали против одвајања од Велике Британије, показују прелиминарни резултати референдума у Шкотској. Глазгов "за", Единбург "против". Британски прeмиjeр Дejвид Кaмeрoн oбeћao вeћa oвлaшћeњa свим ентитетима.

На основу званичних резултата гласања у Шкотској, 55,3 одсто грађана Шкотске гласало је за останак у оквиру Велике Британије, док је 44,7 одсто грађана желело да Шкотска прекине тристагодишњи савез са Британијом, пренео је АФП. Из света стижу поздрави резултата референдума.

Излазност је била рекордна и износила је 84,6 процената – 2.001.926 грађана је гласало за останак у Великој Британији, а 1.617.989 се изјаснило за независност Шкотске.

Премијер Шкотске Алекс Салмонд, предводник отцепљења, признао је пораз након што је 31 регион (од 32 укупно) објавио резултате гласања.

"Важно је рећи да је наш референдум био договорен процес одржан уз пристанак, а Шкотска је већином гласова у овој фази одлучила да не постане независна држава", рекао је Салмонд својим присталицама окупљеним у Единбургу и позвао целу Шкотску да "прихвати демократску одлуку шкотског народа", преноси Би-Би-Си.

Салмонд је рекао да Шкотској припада велика заслуга за процес којим је донета одлука и да је излазност од 86 одсто једна од навећих у демократском свету, на било којим изборима или референдуму у историји.

У међувремену, Салмонд је поднео оставку на место шефа Шкотске националне партије и најавио оставку на функцију премијера.

"За мене као лидера време је истекло, али за Шкотску кампања се наставља и сан никада неће умрети", поручио је Салмонд, преноси Ројтерс.

Вођа кампање "Боље заједно" за останак Шкотске у саставу Уједињеног Краљевства Алистер Дарлинг изјавио је да су гласачи "изабрали јединство уместо поделе".

"Данас је монументалан дан за Шкотску и за Уједињено Kраљевство у целини", рекао је Дарлинг.

Прeмиjeр Вeликe Бритaниje Дejвид Кaмeрoн oбeћao je дa ћe свим eнтитeтимa кojи чинe ту зeмљу дaти вeћa oвлaшћeњa, нaкoн штo су сe грaђaни Шкoтскe изjaснили дa нeћe oкoнчaти сaвeз сa Бритaниjoм и oснoвaти нeзaвисну држaву.

Кампању против независности подржале су три традиционалне британске партије, конзервативна, либерално-демократска и опозициона лабуристичка.

Оваквим исходом гласања Велика Британија неће изгубити велики део своје територије и нафтне резерве и неће морати да тражи нову базу за свој нуклеарни арсенал који се сада налази у Шкотској.

Губитком Шкотске је и Велика Британија могла да изгуби утицај у међународним институцијама укључујући Европску унију и Уједињене нације, пише АП.

За то што ће остати у Унији, британска влада обећала је шкотским гласачима знатна проширена овлашћења.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво