Читај ми!

Украјина, крај примирја

Четири особе погинуле, а најмање пет особа је рањено у нападу на градски аутобус у Краматорску. Настављена антитерористичка акција против проруских активиста на истоку Украјине, каже председник украјинског парламента Олександар Турчинов.

22.20 - Порошенко спреман да обнови примирје у случају "обостраног одустајања од примене силе, обнављања контроле над границом при надзору ОЕБС-а и ослобођења свих талаца", преноси Укринформ.

22.05 - Одлука Порошенка да не продужи примирје покреће нову спиралу крвопролића са непредвидивим последицама, каже шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у телефонском разговору са државним секретаром САД Џоном Керијем, преноси Итартас

21.05 - Шефови дипломатија Русије, Украјине, Француске и Немачке састаће се сутра у Берлину, како би "погурали напред мировну иницијативу", јавља Ројтерс.

17.25 - Украјински војници и граничари преузели контролу над граничним прелазом у региону Луганска, који су претходно заузели проруски активисти, изјавио председник Порошенко, преноси Бета.

13.37 - Руски новинар и сниматељ рањени у Луганској области, јавља Глас Русије

10.50 - Нападнут градски аутобус у Крамоторску, погинуле четири особе а најмање петоро повређених, јавља Итартас.

Недуго након истека примирја, украјинске снаге засуле су центар Краматорска минобацачким пројектилима, јавља Итартас.

На градски аутобус у Краматорску отворена је ватра при чему су четири особе погинуле, а најмање пет особа је рањено.

Није мирно ни у Луганској области. Репортер и сниматељ руске телевизије РЕН ТВ рањени су када је поред њих експлодирала граната испаљена из хаубице, јавља Глас Русије.

Новинар Денис Кулага је оглувео од експлозије, а о стању сниматеља, за сада, нема информација. 

У Доњецку и на путу ка Славјанску, другом бастиону активиста, од јутрос је мирно, јављају агенције.

Својеврсна најава нове офанзиве украјинске војске било је ноћашње саопштење председника Петра Порошенка, који се огласио неколико сати после истека примирја које је требало да утре пут за мировне преговоре.

Порошенко је сасвим отворено поручио да ће поново покренути операције против проруских сепаратиста, а саопштење је поставио на свом веб сајту.

"Напашћемо и ослободићемо своје земље. Одлука да се примирје не продужи је наш одговор терористима, милитантима и разбојницима", поручио је Порошенко.

Огласио се и председник украјинског парламента Олександар Турчинов који, међутим, није навео детаље о операцијама које су у току.

"Оружане снаге воде акције против база и упоришта терориста", рекао је Турчинов, преноси Интерфакс

У међувремену, руски председник Владимир Путин одржао је оперативни састанак са сталним члановима Савета за националну безбедност, на ком је "детаљно размотрена ситуација у Украјини, која се нагло погоршава после наредбе украјинског председника Петра Порошенка о повлачењу из режима прекида ватре.

Путин је нешто раније на годишњем састанку амбасадора Русије у иностранству, истакао да жали што Русија и Европа нису успеле да убеде Порошенка да продужи примирје на југоистоку Украјине, јер "до пута ка поузданом, стабилном и дугорочном миру не може се стићи путем рата".

Према речима руског председника, Порошенко је сада преузео на себе "не само војну, него и политичку одговорност, што је далеко важније".

Констатујући да суштински преговори током примирја о решавању конфликта нису почели, Путин је рекао да је "у суштини само дат ултиматум за разоружање, што у целини није било лоше, али недовољно да би се решила ситуација на дугорочној основи" и да би било прихватљиво за све људе који живе у Украјини, укључујући југоисток, пренела је руска државна агенција.

ОЕБС осуђује Русију 

Парламентарна скупштина ОЕБС-а одобрила је резолуцију којом се осуђују недавни поступци Русије у Украјини на пленарном састанку у Бакуу, на годишњем заседању Парламенатрне скупштине.

За резолуцију је гласало 92 парламентараца, против 30, а 27 је било уздржано, наведено је у саопштењу ОЕБС-а.

Резолуцијом се осуђује наводно кршење Хелсиншких принципа које је Русија починила у Украјини, укључујући наводно "флагрантно кршење суверенитета и територијалног интегритета те земље".

Резолуција је сада ушла у нацрт декларације из Бакуа о коме ће сутра гласати 300 парламентараца из више од 50 земаља.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво