Читај ми!

ИСИЛ прогласио калифат у Ираку и Сирији

Припадници екстремистичке групе ИСИЛ који се боре у Сирији и Ираку прогласили су калифат, систем владавине у којем је врховни владар законити наследник Мухамеда.

У аудио-снимку постављеном на интернету, ИСИЛ је прогласио свог вођу Абу Бакра ел Багдадија калифом и "лидером муслимана где год се налазили", преноси Танјуг.

Портпарол ИСИЛ-а Абу Мухамед ел Аднани рекао је да је Багдади прихватио дужност и тако постао лидер свих муслимана, пренео је АФП.

"Речи 'Ирак' и 'Левант', уклоњене су из назива Исламске државе, у званичним документима", додао је Аднани описујући калифат као "сан у срцима свих муслимана" и "наду свих џихадиста".

Од смрти пророка Мухамеда, калиф је представљао "принца" или "емира свих верујућих".

Овај систем владавине укинут је падом Отоманског царства 1924. године.

Калифат није наследан положај, већ се владар бира искључиво међу најпобожнијим и најобразованијим муслиманима.

У међувремену, израелски премијер Бењамин Нетанијаху заложио се за поделу Ирака и успостављање независне државе Курда како би се ојачале умерене снаге на Блиском истоку.

Нетанијаху је, осврћући се на међуверске сукобе у Ираку, рекао да су устанак сунитских екстремиста и реакција шиитских снага створили прилику за "јачу регионалну сарадњу".

Иначе, амерички председник Барак Обама изјавио је да све већа претња долази од исламиста прекаљених у борбама у Сирији и Ираку, који могу са европским пасошима да уђу у САД.

Амерички председник је за ТВ мрежу Еј-Би-Си рекао да САД мора да побољша систем надзора, извиђања и прикупљања обавештајних података како би неутралисали тај ризик.

Обама је додао да би могли бити употребљени и војни удари против организација које могу наудити САД, пренео је АП.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво