Читај ми!

Светски мир сваког човека кошта хиљаду евра годишње

Насиље у свету сваког човека на планети кошта 1.350 долара (око хиљаду евра). У последњих седам година стање светског мира се погоршало, показују резултати истраживања индекса мира који је спровео Институт за економију и мир. Исланд је најмирнија држава, док се Сирија најлошије котира.

Цена суочавања са насиљем је скоро десет хиљада милијарди, односно 11,3 одсто укупне светске производње, колико укупно производе Британија, Француска, Немачка и Италија, наводи се у најновијем извештају Института за економију и мир.

Тренд мира, који је трајао од завршетка Другог светског рата, нагло се преокренуо.

Индекс светског мира рачуна се на основу степена сукоба, немира, безбедности и сигурности, као и улагања у војно појачање и одбрану.

Извршни директор Института Стив Килела рекао је за Ројтерс да су ти подаци упозорење свим владама.

"Ово је позив за буђење свим владама, агенцијама за развој и инвеститорима, као и водећим међународним заједницама да грађење мира представља предуслов за економски развој", истакао је Килела.

Међутим, опадање светског мира не осећа се једнако у свим деловима света. Док је 51 земља побољшала свој индекс мира у односу на 2008. годину, 111 земаља погоршало је свој статус на светској листи.

Најмање мирна земља на листи је Сирија, због крвавог грађанског рата који траје већ три године.

Ирак је био на 159. месту од 162 земље, пре него што је почела офанзива екстремиста Исламске државе Ирак и Левант.

Јужни Судан, најмлађа земља на свету, дошла је на 160. место јер је ушла у племенски грађански рат само три године од свог оснивања, што је био резултат дугих сукоба са северним суседом Суданом.

Централноафричкa Република забележила је погоршање на листи мира, иако су Сомалија и Демократска Република Конго окончале вишегодишњи сукоб, тако да њихови ниски рангови мира нису изненађујући.

Русија је погоршала свој индекс мира због нестабилне политичке ситуације са суседном Украјином, која је такође пала на листи.

Друге земље које су забележиле нижи ниво мира су Либија и Египат. Кина је због повећања војних трошкова пала на 108. позицију.

Институт за економију и мир предвиђа да би ситуација могла да се погорша, што је лоше по још 500 милиона људи који живе у земљама.

Упркос кризи у Украјини, Европа је и даље најмирнији део света, са 14 од 20 земаља са највишим индексом мира.

Велика Британија забележила је побољшање нивоа мира у односу на претходну деценију, али је у тој земљи ниво криминала највише повећан у односу на остале европске земље. Иако је Лондон безбеднији град, области Хокни, Левишам и Ламбет прете да постану најопаснији делови земље.

Насиље и убиства 10 пута су већи у САД него у Британији, иако је САД постао мирнија држава у последњих 20 година.

Ниво мира варира у Сједињеним Државама од државе до државе. Луизијана је најмање мирна држава у протеклих 20 година, а северни део САД има највише квоте убистава, затварања и насилног криминала.

Најмирније америчке државе су Мејн и Вермонт које имају боље економске шансе и висок ниво образовања.

Исланд је и дађе најмирнија држава на свету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво