Читај ми!

Доњецк и Луганск прогласили независност

Мање од 24 часа после референдума, "Народне Републике" Доњецка и Луганска прогласиле независност од Украјине. Након што су се грађани на истоку земље изјаснили за независност, периферија Славјанска под артиљеријском паљбом украјинске војске. САД и Брисел не прихватају резултате референдума. Кремљ саопштио да поштује резултате.

21.00 - "Гаспром" дао рок Украјини да до 3. јуна плати дуг, иначе joj од тог месеца укида гас, што би могло да угрози испоруку и за најмање 18 европских земаља, јавља Ројтерс.

18.45 - "Луганска Народна Република" прогласила независност од Украјине, јавља Риа новости.  

16.40 - "Доњецка Народна Република" прогласила се сувереном државом, јавила је руска агенција Риа новости, позивајући се на саопштење "привремене владе".

15.17 -  ЕУ одлучила да прошири листу санкција за још 13 особа и две фирме пошто нема смиривања кризе у Украјини, саопштио Савет министара у Бриселу.

12.05 - За самоопредељење у Луганску гласало 96,2 одсто изашлих бирача. Тражиће од УН да признају њену независност, јавља Ројтерс.

9.45 - Нападнуто село код Славјанска, јављају снаге самоопредељења, истичући да има жртава, преноси Раша тудеј.

Украјинска војска је јутрос минобацачком паљбом напала источни украјински град Славјанск са брда Карачун, а извештаја о жртвама засад нема, јавила је с места напада агенција Итартас.

Минобацачка паљба започела је око пет ујутро по локалном времену, а експлозије су се чуле у интервалу од по један минут.

Национална гарда гађа контролне пунктове, али има неких извештаја да су гранате погодиле стамбене куће.

"Испоставило се као изузетно лако да пребројимо гласове пошто је број људи који су гласали против био изузетно мали и број неважећих листића је био мали", рекао је Љагин.

Градоначелник Славјанска Вјаћеслав Пономарјов је рекао да су потребне руске снаге да одржавају стабилност и мир.

Пономарјов је украјинске трупе назвао окупаторима и додао: "Они треба да оду. Ми ћемо одбранити нашу територију", пренео је Ројтерс

У међувремену, "Доњецка Народна Република" прогласила се сувереном државом, јавила је руска агенција Риа новости, позивајући се на саопштење "привремене владе".

Такође, у прогласу у Доњецку од Русије је затражено да размотри питање уласка "ДНР" у састав Руске Федерације.

"Ми, народ Доњецке Народне Републике на основу резултата референдума одржаног 11. маја 2014. године и декларације о суверенитету ДНР проглашавамо да је од сада ДНР суверена држава (...) Полазећи од изражене воље народа ДНР и ради успостављања историјске правде молимо Руску Федерацију да размотри притање уласка ДНР у састав РФ", наводи се у прогласу.

Проглас је прочитао "копредседник привремене владе ДНР" Денис Пушилин.

Уочи затварања бирачких места, један од лидера проруских снага у региону Доњецка изјавио је да ће после референдума бити формирани сопствени државни органи и војска, чиме ће се формално тај регион одвојити од Украјине.

На референдуму у Доњецку јуче је 89 одсто изашлих на биралишта гласало за независност.

"Ови (резултати) могу бити сматрани за коначне", рекао је Роман Љагин, шеф изборне комисије у Доњецку, новинарима након затварања биралишта.

Независност од Украјине прогласила је и "Луганска Народна Република" (ЛНР), рекао је "народни губернатор" Валериј Болотов на митингу у Луганску.

"Изабрали смо сопствени пут независности од самовоље и крвавог диктата кијевске хунте, фашизма и национализма, пут слободе, пут владавине закона", рекао је Болотов, преноси Риа новости.

Према његовим речима, за "ЛНР" од момента проглашења њене независности почиње нови живот "без диктата кијевских власти".

Према још непотпуним резултатима пребројавања гласова, чак 96 одсто изашлих гласача у суседном Луганску изјаснило се за самоопредељење.

Референдум у области Доњецка и Луганска био је праћен изолованим случајевима насиља у неким местима.

Фото-репортер АФП јавио је да је у Красноармејску видео како је једна прокијевска милитантна група убила или тешко ранила бар двојицу људи.

Проруски активисти у регионима Доњецка и Луганска истичу да је на референдум изашло више од 70 одсто гласача.

Вршилац дужности председника Украјине Oлександар Турчинов осудио је референдум о независности Доњецке области и Луганска и назвао га нелегалном фарсом.

Свргнути украјински председник Виктор Јанукович поручио је да је кијевска "убилачка хунта" већ убила више од 300 мирољубивих грађана у Украјини и позвао кијевске власти да повуку војску и наоружање из региона Доњецк, Луганск, Одеса и других и да обуставе насиље над сопственим народом.

Кремљ подржао резултате референдума 

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да ће Владимир Путин формулисати став према референдуму на основу "снаге тих резултата". Шта ће бити одлука председника "тешко је предвидети", рекао је Песков, пренела је руска агенција Итартас.

Кремљ је, међутим, касније данас саопштио да поштује резултате референдума у два региона на истоку Украјине и да очекује њихову примену мирним путем.

Песков је рекао да су примедбе САД и ЕУ на рачун Русије "апсолутна глупост".

Русија је позвала украјинску прелазну владу да одржи националну дебату о будућој структури државе, након што су сепаратисти у два источна региона прогласили победу на референдуму о самоуправи, јавио је Ројтерс.

Председавајући ОЕБС-а Дидије Буркхалтер рекао је да Русија није званично признала резултат референдума на истоку Украјине.

"Видели сте јутрос одговор Русије: она је изразила поштовање, али не и признавање референдума. Није, дакле, реч о признавању резултата, што је важно", рекао је Буркхалтер након састанка са шефовима дипломатије земаља ЕУ у Бриселу.

Запад не признаје "независност"

САД и ЕУ саопштиле су да не признају резултате референдума и упозориле су на увођење економских санкција Русији ако украјински председнички избори, заказани за 25. мај, буду угрожени због гласања на истоку Украјине.

Шеф самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин рекао је да председнички избори у Украјини неће бити одржани у Доњецку, док је, раније данас, и лидер самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) Василиј Никитин рекао да ЛНР не намерава да учествује на изборима за председника Украјине.

У међувремену, Европска унија је одлучила да прошири листу санкција пошто нема смиривања кризе у Украјини, саопштио је Савет министара у Бриселу. Тринаест имена је додато на листу на којој је већ 48 особа којима је забрањено издавање виза и којима је замрзнута имовина.

На листи су сада и две фирме које су профитирале од руског припајања украјинског полуострва Крим, сазнаје се од дипломатских извора. Како јавља Ројтерс, међу санкционисанима је и први заменик начелника руског Генералштаба Вјенчеслав Володин и командант руских ваздушно-десантних јединица Владимир Шаманов.

Европи се придружила и Канада, која је увела санкције притив шест руских и шест украјинских појединаца, јавља АФП.

Председник Европског савета Херман Ван Ромпеј осудио је "сепаратистичко гласање" на југоистоку Украјине као илегално и додао да је Брисел спреман да предузме далекосежне кораке према Русији уколико она не успе да деескалира кризу.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон такође је изразила велику забринутост због "континуираних напора проруских активиста да се дестабилизује источна и јужна Украјина", истакавши да су "те акције неприхватљиве и да морају да престану", саопштено је из њеног кабинета.

После одлука шефова дипломатија ЕУ, Русија је критиковала ЕУ због проширења санкција и позвала је да поштује резултате референдума о аутономији у два источна украјинска региона, промовисањем дијалога између регионалних и власти у Кијеву.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво