Читај ми!

Кремљ тражи дипломатско решење за Украјину

Руски председник позвао телефоном Барака Обаму како би разговарали о кризи у Украјини. Виктор Јанукович позива све регионе да се референдумом изјасне о свом статусу. Украјински војници лојални Кијеву напустили Крим. Након опсаде парламента у Кијеву, безбедносни званичници разматрају забрану партије Десни сектор.

23.00 - Бан Кимун каже да му је Путин рекао "да нема намеру да направи никакав војни покрет" на украјинској територији, преноси АФП.

22.45 - Обама позвао руског колегу да повуче руске трупе са граница са Украјином, јавља АП.

22.18 - Амерички председник предложио сусрет Џона Керија и Сергеј Лаврова, саопштила Бела кућа, преноси Ројтерс.

22.15 - Путин позвао телефоном Обаму како би размотрили предлог САД за дипломатско решење кризе у Украјини, саопштила Бела кућа.

13.15 - Путин рекао да је ситуација на Криму озбиљан испит за руске оружане снаге и захвалио војницима на уздржаности и професионализму, преноси Интерфакс. 

13.00 - Руска влада одлучила да за подршку Криму и Севастопољу у 2014. издвоји 368 милиона долара, објављено на сајту владе.

12.50 - Русија би могла да не дозволи продужење мандата мисији ОЕБС-а у Украјини, уколико утврди да је та мисија пристрасна, рекао руски изасланик у ОЕБС-у Андреј Келин, преноси Глас Русије.

12.30 - За сада нема разумне алтернативе увозу руског гаса, рекао немачки вицеканцелар Зигмар Габријел, преноси Бета.

12.10 - Путинова одлука да гомила војску уз границу с Украјином може бити "једноставно настојање да заплаши Украјину, или можда имају додатне планове", рекао Обама за Ес-Би-Ес и позвао Москву да повуче војску.

11.30 - Украјински војници лојални Кијеву напустили Крим. Војни објекти под руском контролом, рекао руски министар одбране Сергеј Шојгу, преноси Ројтерс. Путин наредио да оружје и војна техника украјинске војске буду предати Украјини, јавља РИА Новости.

11.20 - Турчинов оптужио припаднике Десног сектора да желе да изазову "дестабилизацију", преноси Танјуг.

10.40 - Швајцарска наметнула рестрикције извоза војне опреме у Русију, што није у складу са политиком неутралности, саопштила Русија, преноси Ројтерс.

Руски председник Владимир Путин позвао је телефоном америчког председника Барака Обаму како би размотрили предлог САД за дипломатско решење кризе у Украјини, преноси Ројтерс.

Обама је позвао Русију да достави писани одговор на дипломатску резолуцију о украјинској кризи коју је САД поднела, саопштила је Бела кућа.

Амерички председник је такође предложио да се два шефа дипломатије - Џон Кери и Сергеј Лавров - састану ускоро како би размотрили украјинску кризу, са чим се сагласио Путин.

Обама је у телефонском разговору који је трајао сат времена, позвао руског колегу да повуче руске трупе са граница са Украјином, додаје се у саопштењу из Вашингтона.

Дан након захтева ултрадесничара за смену министра полиције, Украјинцима се обратио свргнути председник Виктор Јанукович, апелујући на све регионе у тој земљи да се о свом статусу изјасне на референдуму, јавља Итартас.

У писму украјинском народу, које је објавио Итартас, Јанукович поручује Украјинцима да не дозволе да их "искористе самозванци".

"Као председник који је с вама свим својим мислима и душом, позивам сваког разумног грађанина Украјине: Не заваравајте се! Захтевајте референдум о статусу сваког региона у Украјини", рекао је Јанукович обраћајући се народу Украјине.

Он је навео да "анархија која царује" у Украјини нема никакве везе са демократијом, те да је "апсолутно логично" што су протести на југоистоку Украјине "природна реакција густо насељеног индустријског краја на државни преврат", преноси Бета.

Јанукович је оптужио Запад за "свргавање легалне власти у Украјини".

У обраћању скупштини Партије региона, Јанукович је истакао да би само свеукрајински референдум, а не превремени председнички избори, могао да у знатној мери стабилизује политичко стање и очува суверенитет и територијалну целовитост Украјине".

"Молим вас да ми одузмете овлашћења почасног председника Партије региона и да ме искључите из партије", написао је Јанукович.

Руски медији су најавили да ће Јанукович данас одржати конференцију за новинаре у Ростову на Дону, трећу од када је напустио Украјину. Претпоставља се да је уместо те конференције Јанукович одлучио да се саопштењем за Итартас обрати народу.

Украјински посланици данас разматрају захтев ултрадесничара за смену министра полиције Арсенија Авакова, након синоћне опсаде Врховне раде.

Наоружани активисти Десног сектора, ултрадесничарске украјинске организације, сломили су стакла на вратима зграде парламента и покушали да уђу, преноси Итартас. Како наводи агенција, док је трајала опсада поједини посланици су зграду напуштали подземним пролазом.

Иако је Скупштину опседало око 2.000 људи, већина се током вечери разишла, док је око стотину њих остало да, такорећи, чува стражу. Украјински безбедносни званичници су на хитном састанку разматрали забрану Десног центра, преноси Раша тудеј.

Разлог за овакву акцију Десног сектора је убиство једног од координатора тог покрета Олександра Музичка. Музичко се налазио на руској потерници због тортуре и убистава руских војника у руској републици Чеченији између 1994. и 2000. године, и он је убијен 25. марта у акцији украјинских снага безбедности на западу Украјине.

Координатор Десног сектора Ровењске области Рома Коваљ рекао је да ће се осветити министру Авакову за Музичкову смрт.

Активисти Десног сектора су, како се тврди, били учесници смртоносних окршаја са полицијом за време антивладиних протеста који су на крају довели до државног удара у земљи, наводи Итартас.

Пре ових инцидената, украјински парламент је усвојио закон којим се прихватају мере штедње, неопходне за добијање зајма Међународног монетарног фонда од 14 до 18 милијарди долара.

Кијев је упозорио Брисел да би транспорт руског природног гаса у Европску унију, преко украјинске територије, могао да буде обустављен. Украјинска влада је најавила и драстично поскупљење домаћег гаса већ од првог априла.

У међувремену, амерички Сенат одобрио је зајам Украјини од милијарду долара. О зајму се изјаснио и Представнички дом, који је усвојио документ којим се такође обезбеђује помоћ Украјини и кажњава Русија.

На седници Генералне скупштине Уједињених нација усвојена је необавезујућа резолуција којом се проглашава неважећим референдум о отцепљењу Крима од Украјине и касније припајање Русији. Резолуција је усвојена са 100 гласова за, 11 против и 58 уздржаних, а Србија је међу чланицама УН које нису гласале.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је та резолуција контрапродуктивна.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво