Читај ми!

Крим се позива на Косово

Декларација о независности Крима позива се и на саветодавно мишљење Међународног суда правде у Хагу.

Декларација о независности Крима, коју су усвојили парламентарци те аутономне републике, позива се и на саветодавно мишљење Међународног суда правде о Косову од 22. јула 2010. године.

У Декларацији се каже да су парламент Крима и градски савет Севастопоља донели ту одлуку "полазећи од одредби Повеље УН и читавог низа међународних докумената који гарантују право народа на самоопредељење, а такође узимајући у обзир да је Међународни суд УН 22. јула 2010. у вези са Косовом потврдио чињеницу да једнострано проглашење независности дела државе не крши било које норме међународног права", пренела је РИА Новости.

Референдум о статусу Крима биће одржан 16. марта.

Парламентарци Аутономне Републике Крим усвојили су Декларацију о независности Крима која је потребна за правну процедуру као део уласка те територије у састав Русије и од значаја је за предстојећи референдум, јавила је раније данас украјинска новинска агенција Интерфакс.

"Веома важан документ - Декларација о независности - усвојен је током седнице. Овај документ је потребан за судске поступке, као део приступа Крима Русији, али и за референдум о Криму", рекао је портпарол законодавног тела Крима, пренео је Радио Глас Русије.

У доњем дому руског парламента Думи, током дана посланици ће расправљати о предлогу закона којим би било омогућено да се украјински аутономни регион Крим придружи Русији, изјавио је посланик владајуће Јединствене Русије Вјачеслав Никонов.

Он је рекао да ће се о том предлогу закона расправљати и вероватно предлагати амандмани до 17. марта, а о њему ће се гласати 21. марта, пренео је Глас Русије.

Предлог закона садржи опис процедуре придруживања субјеката Руској Федерацији.

Странка левог центра, Праведна Русија, предлаже да се нови субјекти примају у састав државе на основу резултата референдума који би био одржан у том региону, у случају да на том подручју нема функционалне суверене власти, као и у случају да не буде постигнут договор на међународном нивоу.

У Украјини је 22. фебруара смењена власт када је Врховна рада уклонила председника Виктора Јануковича, променила устав и за вршиоца дужности шефа државе поставила председника парламента Олександра Турчинова, а такође расписала изборе за 25. мај.

Рада је 27. фебруара изабрала и прелазну владу са премијером Арсенијем Јацењуком на челу.
Москва сматра да је легитимност одлука Врховне раде сумњива, а исти став заступа и Крим.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво