Читај ми!

Крв на улицама Кијева, десетине мртвих

Десетине мртвих у новом таласу сукоба демонстраната и полиције у Кијеву. Званични извори број мртвих процењују на више од 75. Земља у хаосу. ЕУ увела санкције украјинским лидерима.

00.56 - Демонстранти заробили украјинске специјалце који су обезбеђивали министре ЕУ, оптужујући их да су провокатори. Преговори о њиховом пуштању у току.  

22.35 - Украјинска Рада изгласала резолуцију којом се тражи обустављање свих антитерористичких операција и повлачење свих припадника снага реда у њихове сталне базе, преноси Итар-Тас.

21.35 - Број погинулих порастао на 75, а повређено је више од 570 особа, саопштило украјинско Министарство здравља, а преноси Раша тудеј.

20.50 - Демонстранти заузели две полицијске станице у Кијеву и блокирали војну јединицу, саопштила полиција.

20.15 - Пољски министар спољних послова, после састанка са Јануковичем, рекао да је украјински председник показао "добру вољу" да распише ванредне изборе.  

19.40 - Кабинет Виктора Јануковича демантовао спекулације да је председник Украјине напустио државу.  

18.45 - ЕУ по хитном поступку увела санкције појединцима из украјинске власти због кршења људских права, насиља и претеране употребе силе. 

16.56 - Опозиција тврди да је у сукобима са полицијом, од јутрос, убијено најмање 70 демонстраната.

16.30 -Завршен састанак шефова дипломатија земаља ЕУ и Виктора Јануковича. Резултат састанка још није познат.

15.25 - Опозиционари, током сукоба, отели 67 полицајаца. О њиховој судбини се ништа не зна, саопштило министарство унутрашњих послова.

16.10 - Русија послала медијатора за преговоре власти и опозиције у Украјини. Путин у Кијев послао омбудсмана Владимира Лукина.

15.15 - Тренутно влада примирје на тргу Мајдан. Демонстранти граде нове барикаде, а полиција се повукла са трга, јавља специјални извештач РТС-а из Кијева Бојан Бркић.

13.30 - Снагама безбедности у Кијеву дозвољено је да користе ватрено оружје у самоодбрани, одлучио је украјински МУП, преноси Раша тудеј.

12.30 - Западне агенције јављају да је данас у Кијеву убијено најмање 28 људи. Украјинско министарство здравља потврдило седам жртава.

11.20 - Најмање 21 демонстрант погинуо од јутрос у нередима у Кијеву, јавља Ројтерс, позивајући се на изјаве очевидаца.

11.00 - У холу Хотела "Украјина" направљена је својеврсна импровизована болница у којој се збрињавају повређени, јављају извештачи који су махом смештени у том луксузном хотелу.

10.45 - Упркос сукобима, председник Јанукович састао се са министрима спољних послова Пољске, Немачке и Француске у Кијеву.

10.15 - У јутрошњим сукобима погинуло најмање 15 особа, јављају светске агенције позивајући се на изјаве очевидаца. Полиција је потврдила да је погинуо један полицајац, а 29 повређено.

Упркос договору украјинског председника Виктора Јануковича и лидера опозиције да се прогласи примирје, демонстранти и полиција су се поново сукобили на улицама Кијева.

Број погинулих је порастао на 75 људи, а повређено је преко 570 особа, саопштило је украјинско Министарство здравља, а преноси Раша тудеј.

Министарство унутрашњих послова наводи да су погинула тројица полицајаца, док је повређено најмање 50. Такође, наводи се да су опозиционари отели 67 полицајаца о чијој се судбини не зна ништа. 

Министарство здравља је потврдило седам мртвих.

Демонстранти су бацали Молотовљеве коктеле и петарде, а наводно се чуло и ватрено оружје, док је полиција узвраћала воденим топовима, јавио је британски Би-Би-Си.

Украјинско министарство унутрашњих послова саопштило је да је на полицајце отворена ватра из зграде националне музичке академије која се налази на Тргу независности у центру Кијева.

Агенција Итартас пренела је да је у Кијеву употребљен отровни агенс.

"Постоје докази да је неки отровни агенс коришћен против полиције. Мере су предузете да се сазна која је супстанца у питању", потврдио је портпарол украјинског МУП-а Сергеј Бурлаков.

Полиција је одговорила шок-бомбама и гуменим мецима, мада је неко пуцао из снајпера са прозора зграде синдиката окренутој ка Тргу независности.

Демонстранти у Кијеву су се пробили до зграде парламента, а полицијске снаге су се повукле у Марински парк.

Демонстранти су заузели и зграду луксузног Хотела "Украјина" у центру Кијева и хол хотела је претворен у импровизовану болницу за прихват повређених у крвавим сукобима који бесне у центру престонице од јутарњих часова, јављају репортери који су махом смештени у том хотелу.

АФП наводи да су демонстранти одгурнули полицајце уназад око 200 метара да би успоставили контролу над барикадама на улазу Трга независности, који су "окупирали" од почетка тромесечне политичке кризе у Украјини.

Запосленима у украјинској влади наређено је да се евакуишу из зграде, пошто су исту наредбу нешто раније добили посланици и службеници парламента, преноси Итартас

Од јутрос метро у Кијеву не ради, оштра су ограничења у саобраћају у центру Кијева, док је потпуно блокиран у једној од централних улица - Владимирској улици.

Градска управа Кијева је саопштила да школе и вртићи не раде, пошто је Одељење за образовање, науку, омладину и спорт навело да је "одлука је донета из безбедносних разлога", наводи Итартас.

Европска унија је одлучила да хитно уведе санкције одговорнима за насиље у Украјини, између осталог, замрзавањем имовине и забраном издавања виза, и поручила да најодговорнијег за садашњу ситуацију сматра украјинског председника Виктора Јануковича.

У закључима са Савета министара ЕУ наводи се да коначно решење за кризу у Украјини мора обухватити уставну реформу, образовање нове инклузивне владе и сварање услова за демократске изборе. Санкције је најавила и Канада. 

Немачка канцеларка Ангела Меркел и председници САД и Русије, Барак Обама и Владимир Путин, оценили су да треба "што је пре могуће наћи политичко решење кризе у Украјини".

У саопштењу Беле куће поново је изражена огорченост због наставка насиља у Украјини, али је наведено и да званични Вашингтон још није донео одлуку о томе да ли да уведе санкције властима у Кијеву.

Боксерски шампион Владимир Кличко рекао је да је шокиран погибијом великог броја људи у Украјини и указао да председник Виктор Јанукович мора да се повуче пре но што избије грађански рат.

Владимир, рођени брат Виталија Кличка, рекао је агенцији АП да је ситуација у Украјини ван контроле због провокација владе.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров окарактерисао је понашање ЕУ према Украјини, претњу увођењем санкција, као уцењивачко. Лавров је нагласио да Запад и опозиција морају да се ограде од радикала и да своје речи поткрепе делима, преносе руски медији.

У Украјини је данас Дан жалости после ескалације насиља, у коме је, према последњим подацима, у уторак у Кијеву погинуло 28 људи, а 287 је повређено.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво