Читај ми!

Додељена Нобелова награда за хемију

Мартин Карплус, Мајкл Левит и Ериј Воршел добитници су овогодишње Нобелове награде за хемију. Награђени су за "постављање темеља моћних програма који се користе за разумевање и предвиђање хемијских процеса".

Тројица научника, Аустријанац Мартин Карплус, Јужноафриканац Мајкл Левит и Израелац Ериј Воршел добитници су овогодишње Нобелове награде за хемију, саопштила је Шведска краљевска академија наука.

Награђени су за "постављање темеља моћних програма који се користе за разумевање и предвиђање хемијских процеса", истиче се у образложењу Академије.

"Компјутерски модели који подражавају реални живот постали су круцијални за већину продора који се данас остварују у хемији", наводи се у саопштењу.

Ово је након награде за медицину и физику, треће признање које је додељено у оквиру овогодишњих награда. Следе награде за књижевност, економију и мир.

Награда вредна осам милиона шведских круна (1,25 милиона долара), лауреатима ће бити уручена 10. децембра, на годишњицу смрти Алфреда Нобела.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво