Читај ми!

Од пасте за зубе дo бојног отрова

Хемикалије које је Немачка извозила у Сирију коришћене у цивилне сврхе, рекла Ангела Меркел. Стручњаци кажу да се извезене хемикалије могу користити и за производњу пасте за зубе, али и бојних отрова.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да су хемикалије које је њена земља извозила у Сирију и које су могле да се употребе за производњу отровног гаса, биле коришћене у цивилне сврхе.

Министарство привреде Немачке потврдило је да је Немачка од 2002. до 2006. године испоручивала Сирији хемикалије "двоструке намене", које се могу користити за производњу сарина.

Министарство је саопштило да су извозне дозволе издате за тај период - укупно 137 тона хемикалија двојне намене, од чега је 93 тоне флуороводоника (хидроген-флуорида) - 20 тона 2002. и 2003. а 73 тоне 2005-2006. године.

Испоруке су одобравали како влада Герхарда Шредера, тако и кабинет Ангеле Меркел, пренела је агенција РИА Новости.

Реч је о испоруци 90 тона флуороводоника и 12 тона амонијум-бифлуорида, а то су састојци неопходни за производњу сарина, мада само они нису довољни.

Меркелова је, у интервјуу немачкој телевизији, рекла да званичници још покушавају да утврде за шта су коришћене хемикалије које су се извозиле после 2006. и пре маја 2011. године, у време када је Немачка увела стриктну контролу на извоз у Сирију, пренео је Би-Би-Си.

Агенција АФП је, позивајући се на изворе из Министарства, пренела да су хемикалије биле "класично двојне намене" и могле су бити коришћене у цивилне сврхе - за површинску обраду метала, флуорисање пијаће воде и производњу пасте за зубе.

"Процена свих расположивих информација пре издавања дозвола потврдила је да нема доказа о могућој војној употреби, па је издавање дозволе било оправдано", навело је немачко Министарство привреде.

"Влада нема информације које би указивале на то да је испоручена роба од тада коришћена за било шта друго осим за назначене цивилне сврхе", истакло је Министарство у одговору.

Посланик Левице, Јан ван Акен, сугерисао је да су владе биле крајње неодговорне.

"Заиста не могу да верујем. Немачка је годинама испоручивала више од 111 тона хемикалија са којима је могао бити направљен сарин у Сирији, земљи која је позната да ради на програму хемијског наоружања", рекао је он АРД-у.

Инспектори УН представили су прошлог понедељка налазе према којима је управо нервни бојни отров сарин био примењен 21. августа у зони сукоба у Сирији, за шта су западне силе оптужиле режим сиријског председника Башара ел Асада.

У извештај УН се, међутим, не указује прецизно ко је употребио сарин, сиријски званичници су порекли да су то учиниле владине снаге, а Русија је данас саопштила да је од Дамаска добила доказе да иза хемијског напада стоје антивладини побуњеници.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво