Читај ми!

Морнари напуштени у Алжиру

Посада брода "Истра" данима је у једној луци у Алжиру, јер нема дозволу за искрцавање. Посада, међу којима је један Србин, неколико Грузијаца и Хрвата, нема контакт са власником брода нити добија храну. Још увек није упућен СОС захтев.

Једанаест чланова посаде брода "Истра" укотвљени су у алжирској луци Бежаји која им је дала дозволу за пловидбу, али не и за искрцавање. Немају више хране, а да би изашли на копно потребне су дозволе алжирских власти. Међу члановима посаде је неколико Грузијаца, Хрвата и један држављанин Србије.

Робу компаније "Еврошипинг" из Копра испоручили су у алжирску луку Бежаја, а од тада са власницима брода немају никакав контакт.

Један од чланова посаде Петар Перовић каже да су гладни и да им је помоћ неопходна.

"Већ 18 дана смо без хране, практично на тестенинама. Имамо још воду, парадајз, конзерву и хлеб - то нам је још остало. Имамо проблема, газда се не јавља, обратили смо се свим институцијама", прича Перовић.

На телефоне компаније "Еврошипинг", која је власник брода, нико се није јављао.

У амбасади Србије у Алжиру објашњавају да морнари морају да упуте СОС захтев алжирским властима, како би се искрцали на копно и како би амбасада могла да им помогне. Међутим, морнари још нису упутили СОС захтев. 

Амбасадор Србије у Алжиру Мирослав Шестовић каже да би, у том случају, прво реаговале лучке власти.

"Постоји солидарност међу поморцима, тада би лучке власти биле дужне да их прихвате, да им омогуће исркцавање и пружили би им непоходну помоћ", каже Шестовић.

За посаду брода, ипак, најкорисније би било да дођу до горива како би могли да оду до Шпаније.

Тамо, како су објаснили за РТС, за разлику од Алжира постоји представништво међународног поморског синдиката који би могао да им пружи одговарајућу правну помоћ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво