Читај ми!

САД "заробио" Сноудена у Русији

Бивши сарадник НСА Едвард Сноуден отићи ће из Русије чим буде могао, рекао Владимир Путин. САД заплашио све друге земље, па нико неће да га прими, што значи да га је Америка суштини, заробила на нашој територији, оценио Путин.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да ће бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден, који се већ три недеље налази на московском аеродрому, отићи из Русије чим буде могао.

Путин је оптужио Вашингтон да спречава одбеглог бившег агента да напусти Русију у коју је стигао 23. јуна из Хонг Конга, преносе агенције.

"Он је дошао на нашу територију непозван. САД је заплашио све друге земље, нико неће да га прими, што значи да су га је Америка, у суштини, сама заробила на нашој територији", рекао је Путин.

Руски председник је, такође, рекао да је уочио знаке да Сноуден размишља да прекине "политичку активност" усмерену против САД.

У међувремену, председник Спољњополитичког одбора Думе Алексеј Пушков је истакао је да САД никада неће дозволити да Сноудену буде уручена Нобелова награда, након што га је професор социологије на шведском универзитету Умео, Стефан Свалфорс, предложио за Нобелову награду за мир, преноси Итар-Тасс.

У писму које је послао норвешком Комитету за доделу Нобелове награде, а које је објављено у шведском листу Вестерботенс Курирен, професор каже да је предложио Сноудена због "јуначког покушаја, а уз огромну личну жртву, да расветли опсежно шпијунирање преко компјутерске мреже коју спроводи америчка Национална безбедносна агенција.

Сноуден је почетком јуна обелоданио тајни налог суда којим су специјалне службе САД добиле приступ свим позивима највећег америчког мобилног оператера "Верајзон".

Објавио је и податке о супертајном програму свог бившег послодавца, НСА "Призма", који омогућава праћење електронске комуникације на највећим интернет сајтовима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво