Читај ми!

Дан Сунца у знаку атомске напетости

Пјонгјанг прославио Дан Сунца, годишњицу рођења Ким Ил Сунга. Страховање да ће данас лансирати балистичку ракету, показало се неоправданим. Претњама рактеним нападом режим у Пјонгјангу жели да натера међународну заједницу да преговара с њом као са нуклеарном силом и равноправним партнером, сматрају стручњаци.

Северна Кореја прославила је Дан Сунца, односно 101 годину од рођења Ким Ил Сунга, оснивача државе и деде садашњег лидера Ким Џон Уна.  Упркос бојазни да би баш данас могла да лансира балистичку ракету, то се није догодило.

Улице Пјонгјанга биле су препуне људи који државни празник славили спортским надметањима, изложбама цвећа и играњем на свечано украшеним трговима. Верност породици Ким и држави показали су полагањем цвећа код бронзаних статуа бивших лидера и обиласком обновљене меморијалне палате.

Пјонганг је данашњи дан био окренут је само обележавању државног празника и сећању на вечног вођу Ким Ил Сунга. Да наследник и млади лидер Ким Џонг Ун не одустаје од својих планова, показује пркпагандни видео-снимак плана напада на Сједињене Државе, према коме ће нуклеарне бомбе пасти на Вашингтон, Лос Анђелес, Хаваје и неодређену локацију у средишњем делу Америке, на подручју савезне државе Арканзас.

На корејском полуострву, нема знакова да се агресивни Пјонгјанг спрема да нападне, тврде у Јужној Кореји. У земљи која је формално још у ратном стању са Севером, одржавају се антиратни протести али и предузимају мере против тероризма. Брине их што њихов први сусед одбија да седне за преговарачки сто.

"Пратимо пажљиво све њихове полигоне. Никакви посебни знаци за лансирање ракете нису примећени", каже јужнокорејски министар одране Ким Ква Јин.

Стручњаци сматрају да Пјонгјанг не поседује ракете способне да допру до континенталног дела САД и да је циљ само један.

"Северна Кореја оваквим понашењем жели да оснажи режим младог вође и натера међународну заједницу да преговара с њом као са нуклеарном силом и равноправним партнером", оцењује аналитичар Ема Кембел.

САД и Јапан су јуче понудили Северној Кореји нове преговоре како би се разрешила све опаснија криза у вези са нуклеарним програмом Пјонгјанга, који укључује атомске бомбе и балистичке пројектиле.

Међутим, Токио и Вашингтон захтевају од те изоловане комунистичке земље да прво смањи садашње тензије и врати се поштовању ранијих споразума.

Новинар спољнополитичке редакције листа Политика Ненад Радичевић рекао је за РТС да Пјонгјанг не жели да ти преговори буду условљени укидањем њеног нуклеарног програма. Они, пре свега, желе преговоре како би јој и Америка, евентуално, финансијски помогла.

"Оно што ради Ким Џонг Ун, иако изгледа чудно, веома одговара америчким геостратешким интересима, јер су Американци први пут распоредили изузетне трупе у близини Корејског полуострва, у непосредној близини Кине", истакао је Радичевић.

Кратка биографија "великог вође"

Ким Ил Сунг је рођен у хришћанској породици на подручју садашње Северне Кореје, која је тада, пре 101 годину, била под јапанском окупацијом.

Основао је Савез комунистичке омладине Кореје 1927. године, а члан КП постао је четири године касније.

Организаова је Корејску ослободилачку армију, која се борила против јапанске окупације.

Оснивач је и Корејске радничке партије, а Демократску Народну Републику Кореју прокламовао је 1948. године. Умро је 1994. године.

Наследио га је син Ким Џонг Ил, који је умро 2011. године, а на челу Северне Кореје сада је његов син, односно унук "великог вође" Ким Џонг Ун.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво