Читај ми!

Северна Кореја јача нуклеарни арсенал

Званични Пјонгјанг поручује да ће ојачати свој нуклеарни арсенал, истичући да адут који има у атомском оружју никада неће заменити за међународну помоћ. Нуклеарне оружане снаге треба да буду проширене и ојачане док се не успостави денуклеаризација света, сматра Пјонгјанг.

Севернокорејски званичници саопштили су да ни по цену међународне финансијске помоћи неће престати са јачањем својих нуклерних капацитета и арсенала атомског оружија.

Званична новинска агенција КЦНА известила је да је на састанку централног комитета владајуће Радничке партије, којом председава лидер Ким Џонг-Ун, одлучено да нуклеарно оружје које ова земље поседује "треба да се учврсти законом".

Нуклеарне оружане снаге "треба да буду проширене и ојачане квалитативно и квантитативно док се не успостави денуклеаризација света", наведено је у извештају, пренела је агенција Франс прес.

Пјонгјанг је, поред тога, одлучио да развије лаки водени реактор у склопу цивилне нуклеарне индустрије како би се смањила несташица струје.

Тензије на Корејском полуострву значајно су се појачале откако су УН увеле строже санкције Пјонгјангу због нуклеарних и ракетних проба, а Вашингтон и Сеул започели заједничке војне вежбе у тој области.

Северна Кореја јуче је објавила да је у "стању рата" са Јужном Корејом и упозорила Сеул и Вашингтон да ће свака провокација брзо ескалирати у свеопшти нуклеарни сукоб.

Северна и Јужна Кореја 1953. године потписале су споразум о прекиду ватре у трогодишњем рату, али никада нису потписале мировни споразум.

Пјонгјанг се у априлу 2009. године званично повукао из преговора у оквиру којих су му биле понуђене економске и безбедносне бенефиције уколико одустане од нуклеарног програма.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво