Читај ми!

Чавез умро од срчаног удара?

Уго Чавез умро је од тешког срчаног удара, изјавио командант председничке гарде генерал Хосе Орнела и сагласио се са оценом потпредседника Николаса Мадура да су "непријатељи" Венецуеле код Чавеза "изазвали рак".

Председник Венецуеле Уго Чавез, који се последње две године лечио од рака, умро је од тешког срчаног удара, изјавио је командант председничке гарде генерал Хосе Орнела.

Чавез је, пре смрти, иако није могао да говори, покушао да каже да не жели да умре, зато што је "волео своју земљу и зато што се жртвовао за своју земљу", рекао је Орнела, који био уз Чавеса последње две године и са њим провео и последње тренутке.

Говорећи испред здања војне академије у Каракасу, у којој је изложено Чавезово тело, Орнела је рекао да је председник имао најбоље лекаре из целог света, али да они никада нису пред њим говорили о његовом здравственом стању.

Орнела се сложио са тврдњом потпредседника Николаса Мадура да су "непријатељи" Венецуеле код Чавеза "изазвали рак".

"Биће потребно педесет година да се отпечате документа у којима ће се видети да је непријатељ био умешан", рекао је Орнела.

Ковчег са телом Уга Чавеза, после шест сати проласка улицама главног града, изложен је на Војној академији у Каракасу. Ноћас одржану процесију предводио је потпредседник Николас Мадуро.

Педесетосмомогодишњи Чавез 14 година је био на челу Венецуеле и представљао симбол социјализма у Латинској Америци. Умро је 5. марта у Каракасу у 58. години, после двогодишње борбе са раком. Биће сахрањен у петак.

Одлазак венецуеланског председника отворио је Пандорину кутију пуну питања о будућности Венецуеле, у којој ће, у року од 30 дана, морати да буду одржани и председнички избори. После смрти председника Венецуеле, Вашингтон се нада бољим односима са Каракасом, али тек после председничких избора у Венецуели.

Уједињене нације одржаће у среду комеморативни скуп у спомен на Чавеза, најавио је председавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић.

Председник Србије Томислав Николић постхумно је одликовао Уга Чавеза орденом Републике Србије за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа двеју земаља. Поводом смрти председника Венецуеле, у амбасади те земље у Београду, 12. и 13. марта, биће отворена Књига жалости.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво