Читај ми!

Венецуела, седам дана жалости за Чавезом

После вести о смрти венецуеланског председника Уга Чавеза, у жалости су Венецуела, али и друге земље. Чавез ће бити сахрањен у Каракасу, а очекује се да ће сахрани присуствовати више милиона људи из земље и иностранства. Саучешће упутили лидери земаља широм света и друге важне личности.

Широм Венецуеле грађани тугују за председником Угом Чавезом, који је преминуо у војној болници у Каракасу после скоро двогодишње борбе с раком.

Објављено је да ће Чавез бити сахрањен у главном граду Венецуеле, а очекује се да ће сахрани присуствовати више милиона људи из земље и иностранства. (Овде можете прочитати биографију Уга Чавеза)

У Венецуели је проглашена седмодневна, а у Аргентини тродневна жалост.

Кубанска телевизија прекинула је програм и директно преносила изјаву Мадура да је Чавез преминуо.

Мадуро је рекао да је Чавез умро у 16 сати и 25 минута по локалном времану у болници.

Непосредно по објављивању вести о смрти Чавеза, на државној телевизији појавили су се и војни лидери који су потврдили лојалност потпредседнику Мадури.

На улицама Каракаса распоређене су јаке снаге војске и полиције због политичке неизвесности и националне жалости, а велики број грађана окупио се испред болнице у којој је Чавез умро, где пале свеће и полажу цвеће.

"Чавез, то смо сви ми", одјекује Венецуелом током првог од седам дана жалости за ватреним командатом који је добио многе битке, али изгубио ону са тешком болешћу.

Чавез се у јавности није појавио од децембра када је оперисан на Куби.

Поједини медији су још прошле недеље јавили да је Чавез умро, док су венецуелански опозициони лидери оптуживали Мадура да упорно лаже о стварном здравственом стању председника.

Ковчег са телом Уга Чавеза је пренет у капелу Војне академије да би му сународници одали почаст до сахране у петак, за коју очекују да надмаши и сахрану обожаване некадашње аргентинске прве даме Евите Перон.

Саучешће су први изразили председници Колумбије, Чилеа и Бразила, као и генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун.

Уједињене нације одржаће следеће среде комеморативни скуп у спомен на Уга Чавеса, најавио је председавајући Генералној скупштини Вук Јеремић. 

Амерички председник Барак Обама је, поводом смрти председника Венецуеле Уга Чавеза, изјавио да САД потврђује подршку народу Венецуеле и развоју конструктивних веза са владом у Каракасу.

Док Венецуела почиње ново поглавље своје историје, САД је и даље опредељен за политику подстицања демократских принципа, владавине права и поштовања људских права, поручио је Обама.

Влада у Хавани константовала је да је "Чавез био и Кубанац", а председница Бразила Дилма Русеф назвала га је "великим Латиноамериканцем".

Био је велики лидер и, пре свега, пријатељ Бразила и бразилског народа, рекла је Дилма Русеф.

Руски председник Владимир Путин је Чавеза описао као "изузетног лидера, снажну особу која је себи поставила високе стандарде".

Шеф британске дипломатије Вилијам Хејг изјавио је да је Чавез после 14 година на месту председника Венецуеле "оставио трајан утисак на земљу и шире".

Француски председник Франсоа Оланд константовао је да је Чавез дубоко обележио историју своје земље, исказавши жељу "да се бори за правду и развој".

Амерички глумац Шон Пен оценио је да је САД изгубио пријатеља за којег нису знале да им је пријатељ, а да је сиротиња широм света изгубила свог хероја.

Режисер Оливер Стоун је рекао да ће Чавез "вечно живети у историји", јавља ДПА.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад Чавеза је назвао "чуварем револуционарних вредности".

"Чавез је био мученик који је служио народу и штитио људске и револуционарне вредности", наводи се у поруци саучешћа иранског лидера, објављеној је на сајту иранског председништва.

Ахмадинежад је навео и да је "Чавез умро од сумњиве болести".

Сиријски председник Башар ел Асад изразио је тугу због смрти председника Уга Чавеза и рекао да је био "велики човек који се супротставио рату у Сирији".

"Чавезова смрт је велики губитак за мене лично и народ Сирије", навео је Асад, пренела је агенција Ројтерс.

Сиријска државна телевизија је, као главну вест, јавила о смрти Чавеза и навела да се венецуелански лидер "залагао за легитимна права Арапа, укључујући и (његов) частан став (да се ради) о завери против Сирије".

Председик Венецуеле Уго Чавез умро је у уторак у 58. години у Каракасу, после двогодишње борбе са канцером, саопштио је у телевизијском обраћању нацији потпредседник државе Николас Мадуро.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво