Читај ми!

Чеси за српско Косово

Под паролом "Косово је српско" у Прагу одржан протест удружења "Пријатељи Срба на Косову". Нико нема право да мења границе држава силом и принудом, поручују из те организације.

Чешко удружење "Пријатељи Срба на Косову", поводом пете годишњице једнострано проглашене независности Косова, организовало на Вацлавском тргу у Прагу, протест под паролом "Косово је српско". Сличан скуп јуче је одржан у Варшави.

Активисти чешког удружења "Пријатељи Срба на Косову" као и ранијих година пред и на годишњицу осамостаљења Косова окупили су се на Вацлавском тргу у Прагу, испод коњичке статуе заштитника чешког народа светог Вацлава.

У маси су се вијориле српске заставе а испред споменика развили су велики транспарент са поруком "Косово је Србија".  Прашки протест против кршења међународног права и "отимања Косова Србији" организовали су активисти углавном из чешке опозиционе левице, на челу са регионалним лидером чешких опозиционих социјалдемократа, послаником Јарославом Фолдином који је и почасни председник Пријатеља Срба на Косову.

"Ми смо прошли кроз ово што је доживела и Србија. Године 1938. када су нас продали наши данашњи партнери из Европске уније и НАТО",  подсетио је Фолдина на Минхенски споразум који је омогућио Хитлеру да распарча Чехословачку.

На демонстрацијама су се осим социјалдемократа појавили и политичари из мале странке око новог председника Чешке, Милоша Земана, који такоше, као и његов претходник, одлазећи председник Вацлав Клаус, оштро одбија то што је Чешка признала Косово.

Током председничке кампање, оптужио је Косово да је терористички режим који финансирају наркомафије.

Фолдина је данас поново изразио оштар протест због независности Косова, меЂутим уочи данашњих демонстрација оспорио је писање неких медија у Србији да ће Земан као председник покренути  повлачење чешког признања Косова.

Јучерашњи скуп у Варшави организовало је удружење "Пољаци за српско Косово", које је у позивници за протест навело да "Пољаци добро знају шта значи распарчавање државе и отимање историјских земаља".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво