Читај ми!

Барак Обама, други пут!

Америка поново изабрала Барака Обаму за председника. Републикански кандидат Мит Ромни изгубио серију кључних држава. Обама 303 - Ромни 206 електорска гласа. "Најбољи дани Америке пред нама", рекао Обама.

7.42 - Иако је наш пут био дуг и тежак... Знамо да најбољи дани Америке тек долазе. Захваљујем свим Американцима који су гласали... Учинили сте да се ваш глас чује. Честитам Миту Ромнију и Полу Рајану на срчаној борби, рекао је Барак Обама у чикашком Мекормик центру. "Мишел, никада те нисам волео више". Светски званичници честитали Обами.

7.00 - Мит Ромни честитао Бараку Обами победу на председничким изборима. "У ово време великих изазова за Америку, молим се да председник буде успешан у вођењу наше нације", рекао је Ромни. Без Флориде, у којој још нису пребројани гласови, Обама је освојио 303 електорска гласа, Ромни 206.

6.30 - Колорадо је постао прва америчка држава на којој је референдумски изгласана легализација марихуане. Истовремено, Мејн и Мериленд су, на исти начин, озаконили геј бракове.

5.17 - Обама прогласио победу. "Ово се десило захваљујући вама. Хвала", поручио Обама присталицама.

5.11 - Победом у Ајови, Обама дошао на корак до победе. Одушевљење у Обамином изборном штабу у Чикагу.

5.01 - Западна обала очекивано за Обаму. Ромнију неопходне победе у Охају, Вирџинији, Флориди и Ајови или Невади. Обама води 238:191.

4.51 - "Честитке мојим пријатељима демократама. Све најбоље новој администрацији. Бићемо лојална опозиција", написао један од Ромнијевих саветника Авик Рој. Обама кренуо ка свом изборном штабу.

4.31 - "У овом тренутку, радије бих био ми него они", рекао Рам Емануел градоначелник Чикага и некадашњи шеф кабинета Барака Обаме.

4.14 - Њујоркер оцењује да је Ромни у озбиљној невољи, после губитка Њу Хемпшира. Не толико због броја електорских гласова које доноси та држава колико због чињенице да кандидат републиканаца сада, суштински, мора да освоји Флориду, Охајо, Северну Каролину и Вирџинију, како би победио.

3.53 - И у Америци гласачи пишу свашта по листићима. Гласове овај пут добили Чак Норис, Владимир Путин, Мики Маус... 

3.34 - Барак Обама осваја Пенсилванију. Очекивано, мада је Ромнијев штаб у финишу трке уложио много енергије и новца не би ли преокренуо резултат. Ромнијеве шансе за коначну победу за мрвицу слабије, јер је Обама добио и Висконсин. Ромни још води 152:143.

3.11 - Ни после 70 одсто обрађених гласова, нико се не усуђује да прогласи победника на Флориди. У Охају после 27 одсто пребројаних гласова, Обама води. 

3.03 - Серија нових резултата. Ромни води 153:123. Нервоза у оба изборна штаба, али су сви, за сада, "опрезни оптимисти".

2.54 - Дуги редови пред биралиштима у неколико америчких држава. Штабови Барака Обаме и Мита Ромнија засипају гласаче позивима да се појаве на биралиштима. Бирачка места у Вирџинији остаће отворена до поноћи по локалном времену. 

2.30 - Мит Ромни преузео "вођство" 73:64, али Обама води у тесној трци на Флориди. Све је још увек отворено. У Охају, Обама има предност после 20 одсто пребројаних гласова.

2.05 - Обама ће, како ствари стоје, освојити Мериленд, Роуд Ајленд, Масачусетс, Мејн, Конектикат, Делавер, Илинојс и Вашингтон Ди-Си. Ромни Џорџију, Алабаму и Тенеси. Укупно 64 електорска гласа за Обаму, 56 за Ромнија.

1.28 - Мит Ромни "добио" Индијану и 11 електорских гласова који припадају тој држави, као и пет електорских гласова Западне Вирџиније. Ромни освојио и Јужну Каролину, што му је донело још девет електорских гласова.

1.16 - Тесна трка у Вирџинији. Ниједна америчка мрежа се не усуђује да прогласи победника. Обама и Ромни изједначени на 49 одсто. Слична ситуација и на Флориди. 

00.58 - Прве процене: Обама освојио Вермонт, или три електорска гласа. Ромни добио осам у Кентакију. Најмање 50 приватних авиона слетело на бостонски аеродром Логан. Путници листом главни донатори кампање Мита Ромнија. Изборни центри републиканаца и демократа очекују дугу ноћ.

00.32 - Излазне анкете показују да је на биралишта изашло један одсто мање белих гласача него пре четири године, односно 73 одсто. Афроамериканци остали на 13 одсто, али је Латиноамериканаца један одсто више него 2008. године, или 10 одсто.

00.16 - Мит Ромни саопштио да је управо завршио писање победничког говора. Уколико буде прилике, Ромни ће победу прославити у тачно 1.118 речи. 

00.03 - Званичници у Вирџинији и на Флориди предвиђају "знатно већу" излазност него пре четири године. У Охају два сата пред затварање биралишта гласало 59 одсто уписаних бирача. Шездесет одсто бирача тврди да је економија била кључни фактор приликом гласања.

Барак Обама је победио Мита Ромнија у трци за председника Америке на прилично напетим изборима, који су одржани после најскупљих избора у историји америчке демократије.

Американци су целог дана, у дугим редовима чекали да гласају, али цео процес, што је већ уобичајено, пратила и серија проблема, па су чувене машине за гласање на неколико места у Пенсилванији гласове за Обаму аутоматски пребацивале на Ромнијев конто. У Сан Франциску је, пак, "избрисано" око 25.000 гласача.

Поред председника, Американци данас бирају и свих 435 чланова Представничког дома Конгреса и 35 од 100 сенатора.

Обама и Ромни водили су дугу и најскупљу трку у историји америчке демократије. Званично, потрошено је 2,6 милијарди долара, мада аналитичари у Америци тврде да је сума знатно, знатно већа и износи око шест милијарди долара.

 

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво