Читај ми!

Њујорк после урагана

Суперолуја "Сенди" однела најмање 88 жртава. Живот у Њујорку враћа се у нормалне токове. Отворени аеродроми, берза ради на агрегат, аутобуси пренатрпани, јер ће метро делимично прорадити по подне. У море око Њујорка излило се милион литара дизела, чишћење у току.

15.24 - Штета од удара "Сенди" процењена на око 70 милијарди долара. 

14.50 - После неколико дана, поново подигнуте заставе испред седишта Уједињених нација у Њујорку. 

Број жртава урагана "Сенди", најгоре која је у последњих неколико деценија погодила источну обалу северноамеричког континента, порастао је на најмање 88, пошто су пријављени нови смртни случајеви у Њујорку и Њу Џерзију.

Суперолуја је у Њујорку однела најмање 34 живота, саопштила је градска полиција, наводећи да је на Менхетну страдало троје, у Бруклину седам, у Квинсу девет, а на Стетен Ајленду 15 људи.

Полиција савезне државе Њу Џерзи навела је да је број погинулих достигао 12 и да спасиоци и даље претражују погођена подручја, пренео је Ројтерс.

У савезној држави Њујорк живот је изгубило 42 људи, у Мериленду девет, у Пенсилванији шест, Западној Вирџинији пет, Конектикату четворо, Вирџинији двоје, док је у Северној Каролини и у канадском граду Торонту страдала по једна особа.

Град Њујорк и североисток САД полако се враћају нормалном животу после суперолује "Сенди". Финансијска тржишта поново су отворена, а Њујоршка берза, која је први пут од 1888. године била два дана затворена због временских услова, ради помоћу агрегата.

Претрпани аутобуси возили су Њујорчане на посао пошто је метро затворен због тога што су тунели поплављени, али се после три дана прекида очекује да неке линије буду отворене, изјавио је директор градског превоза Џозеф Лота. 

Саобраћај ће бити успостављен на 14 од укупно 23 линије метроа у Њујорку, које дневно користи 5,2 милиона људи.

Линије које иду у ниже делове Менхетна данас неће бити поново успостављене, пошто је тај део града и даље блокиран. По одлуци гувернера државе Њујорк, Ендрјуа Куома, Њујорчани ће заузврат моћи да до петка метро користе бесплатно.

Њујоршки аеродроми "Џон Ф. Кенеди" и "Њуварк" поново су отворени после отказивања више хиљада летова, због чега су путници данима били "заробљени" на аеродромима. Трећи велики аеродром "Ла Гвардија" требало би да буде отворен данас, наводе агенције.

Њујоршка електродистрибуција укључила је у среду после подне струју у око 2.000 домова у доњем Менхетну и 28.200 кућа у области Брајтон Бича у Бруклину.

Две подземне електричне мреже, које су искључене у понедељак увече због поплаве, поново су пуштене у рад. Међутим, неке зграде још немају струју због поплављених подрума или штете на опреми.

Електродистрибуција је саопштила да је синоћ без струје било око 719.000 потрошача у Њујорку и суседном округу Вестчестер. Тим бројем обухваћено је и 227.000 кућа и фирми на Менхетну и 74.000 у Бруклину.

Потрошачи који се снабдевају путем подземне електричне опреме, као што је Менхетн, треба да добију струју у року од четири дана.

Како јавља Си-Ен-Ен, у току је чишћење око милион литара дизела који се излио у воде код обала Њујорка, после проласка суперолује "Сенди".

Разлог изливања јесте пуцање танкера за складиштење у оближњој ранфинерији којом управља "Мотива", чији је део у власништву велике нафтне компаније "Шел". Америчка обалска стража надгледа чишћење у коме учествује око 100 радника који покушавају да ограде нафтну мрљу како се не би ширила.

Председник Барак Обама, који је прекинуо предизборну кампању шест дана пред изборе, оставио је по страни несугласице са републиканским гувернером Њу Џерзија Крисом Кристијем и њих двојица су хеликоптером обишли разорену обалу, где су видели поплављене области и куће у пламену.

"Читава земља посматра. Сви знају колико је тешко Њу Џерзи погођен", изјавио је Обама у једном центру за евакуцацију у граду Бригантину, преносе агенције.

"Сенди" је у понедељак погодила обалу са ветровима брзине 130 километара на час као ретка хибридна суперолуја која је настала спајањем са другим олујним системом.

То је била највећа олуја која је погодила једну област САД у последњих неколико генерација. Она је пре тога у форми урагана усмртила 69 људи на Карибима.

"Сенди" ће вероватно бити једна од најскупљих олуја у америчкој историји. Једна компанија за процену штете од катастрофа објавила је да је "Сенди" направила штету која би могла износити 15 милијарди долара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво