Читај ми!

Лицем у лице, Обама и Ромни

Барак Обама против Мита Ромнија у другој дебати председничких кандидата. Републиканац добио прву рунду, Обама најављује велики повратак. Разлика између кандидата једва три одсто.

Очи Америке упрте су у њујоршки Универзитет "Хофстра" где ће се одржати друга дебата Барака Обаме и Мита Ромнија, можда и кључни тренутак америчких председничких избора.

Када се њујоршки Хофстра универзитет пријавио за домаћина председничке дебате, нико није очекивао да ће баш та дебата постати кључни тренутак кампање.

Интересовање је огромно, на хиљаде новинара запосело је универзитетски кампус, а очекује се и рекордна телевизијска гледаност. Дебату у Денверу гледало је 70 милиона људи и једно је велико финале професионалне лиге америчког фудбала, "Супербоул", било гледаније. Улози су, у међувремену, порасли.

Осамдесет срећника седеће на подијуму са кандидатима и имаће прилику да постави унапред припремљена питања. За 90 минута има времена за 13 до 15 питања, а која ће питања бити постављена одлучује искључиво модераторка дебате Кенди Кроули са Си-Ен-Ена.

Кандидати не знају питања унапред, а онај који поставља питање мора да буде препознат као неопредељен бирач.

Дебате у Америци обично не пресуђују изборе, али могу да им промене ток. Тренутно ствари иду у корист Мита Ромнија који се сасвим примакао Обами, и то захваљујући првој дебати, па је разлика између два кандидата, према последњим истраживањима јавног мњења, једва три одсто у корист Обаме.

Професор политичких наука на Универзитету "Хофстра" Ричард Химелфарб каже да је ово веома важна дебата, пошто је прва продрмала трку, помешала очекивања бирача, па је кампања, за коју се сматрало да је завршена, поново постала неизвесна.

Декан Националног центра за регионалне студије Универзитета "Хофстра" Лари Леви сматра да дебата неће одлучити победника.

"Ако би требало да се кладим, рекао бих да дебата неће одлучивати. Пробудићемо се у среду поново у неизвесној трци која ће трајати до самог краја", истиче Леви.

Мит Ромни мораће да буде још бољи него у првој дебати, и то у директној комуникацији са грађанима, што је некада био Обамин терен.

Од Обаме се очекује да у расправу уђе срчаније и да се бори у име својих бирача, и старих и нових.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво