Читај ми!

Авиони надлећу Алепо

Сиријска војска први пут од почетка сукоба користи авионе у борби против побуњеника, који су у Алепу, највећем сиријском граду, заузели јужне и источне делове града. Петнаест мртвих побуњеника у затвору у том граду.

Хеликоптери и авиони сиријске војске гађали су по побуњеничким упориштима у Алепу. Устаници, после избацивања из већине предграђа Дамаска, покушавају да успоставе упоришта у највећем сиријском граду.

Становници тврде да су авиони надлетали и гађали ракетама предграђа. Ово је уједно и први пут да сиријска војска користи авионе у борбеним дејствима.

Побуњеници су заузели јужне и источне делове града.

"Чуо сам најмање 20 ракета како је испаљено. Поред тога, стално се чује ватра из митраљеза", каже један од становника.

Жестоке борбе између сиријске војске и побуњеника У Алепу су вођене и током прошле ноћи.

Државна новинска агенција је објавила да су борбе вођене и у суседним местима Салахедин и Сукар. Сиријска Опсерваторија за заштиту људских права са седиштем у Лондону јавила је да су најинтензивније борбе вођене после поноћи и да су владине снаге бомбардовале та места.

Агенција АП наводи да су у неколико места у Сирији јутрос организовани протести, чији су учесници поново затражили да сиријска влада поднесе оставку. Сукоби у Алепу, највећем сиријском граду, почели су током прошлог викенда, када су побуњеници саопштили да имају план за ослобођење тог града.

Власти у Сирији недавно су успеле да поново успоставе контролу над Дамаском, где су борбе између војске и побуњеника трајале недељу дана. Ројтерс је јавио да су Асадове снаге ноћас угушиле побуну у затвору у Алепу и том приликом је страдало петнаест затвореника.

У саопштењу Сиријског националног савета се наводи да су "безбедносне снаге отвориле ватру и бациле сузавац на затворенике у централном затвору у Алепу, како би угушиле њихов мирни протест због лоших услова".

Опозиција за заштиту људских права је навела да се у затворима у Алепу и Хомсу чини "масакр".

Сиријска Опсерваторија је тада саопштила да су у затвору у Хомсу убијена два притвореника, а једна активисткиња је изјавила да се затвореницима тамо не даје ни вода ни храна. Опсерваторија је такође навела да је од почетка сиријских сукоба затворено десетине хиљада људи.

Након апела сиријском председнику Башару ел Асаду да поднесе оставку и гаранција које би добио за одлазак из земље, опозиција поручује да би прихватила да неко од припадника режима води земљу током транзиције.

"Слажемо се да Асад оде и власт преда неком од припадника режима како би он водио земљу током транзиције, као што је то учињено у Јемену", рекао је агенцији Франс прес портпарол Сиријског националног савета Џорџ Сабра.

Шефови дипломатија земаља чланица Арапске лиге јуче су на састанку у Дохи позвали сиријског председника да оде са власти, а за узврат му понудили гаранције за његову и безбедност његове породице. Дамаск је, међутим, тај предлог одбио.

Сабра наводи да опозиција прихвата предлог јер "сада приоритет није суђење Асаду, него да се обустави масакр и да се заштите сиријски цивили". Он је ипак додао да је суђење сиријском председнику право које ниједном Сиријцу не може да се одузме.

Упитан ког припадника Асадавог режима би опозиција прихватила да води земљу током транзиције, Сабра је казао да у Сирији има патриота, "чак и међу припадницима режима" и да неки официри из војске могу да одиграју важну улогу у транзицији.

Хемијско оружје ка граници

У међувремену, сиријски побуњеници оптужили су власти у Сирији да су транспортовали хемијско оружје ка аеродромима на граници земље, не прецизирајући о којој је граници реч.

"Ми тачно знамо где се налази оружје. Асад је пренео на аеродроме на граници део тог оружја са хемијским састојцима и опрему", наводи се у саопштењу Слободне сиријске војске, која је састављена од дезеретера из сиријске војске и наоружаних побуњеника.

Према саопштењу, сиријски режим већ месецима траспортује резерве оружја за масовно уништење, како би "извршио притисак на регион и међународну заједницу".

Сиријске власти су јуче признале да поседују хемијско оружје, али су навеле да их неће искористити против побуњеника, већ само у случају напада споља.

Председник САД Барак Обама упозорио је сиријску власт да би у случају са искористе хемијско оружје починиле "трагичну грешку" и да би тада морале да "положе рачуне".

Пентагон је истакао да Сиријци не би требало ни "за секунду" да помисле да хемијско оружје искористе.

Русија је затражила од Сирије да се уздржи од употребе хемијског оружја, нагласивши да Москва верује да ће се сиријска влада придржавати својих међународних обавеза.

Министарство спољних послова Русије подсећа се да је Сирија ратификовала међународни протокол 1968. године, који забрањује употребу бојних отрова као метода ратовања, те да претпоставља да ће сиријске власти наставити да поштују међународне обавезе, пренела је агенција Ројтерс.

Генерални секретар УН Бан Кимун рекао је јуче у Београду би било "страшно ако ико у Сирији размишља о употреби оружја за масовно уништење, у шта спада и хемијско оружје". "Надам се да ће међународна заједница водити рачуна да се то не деси", поручио је Бан.

Председник Сиријског националног савета, Абдел Басет Сајда, изјавио је да се очекује да режим који "масакрира децу и силује жене" искористи и хемијско оружје.

Према најновијим подацима Опсерваторије за људска права у Лондону, у Сирији је од марта прошле године, када су почели сукоби у тој земљи, погинуло више од 19.000 људи.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво