Читај ми!

Дамаск не мирује

После јучерашњег избацивања побуњеника из предграђа Мидан, сиријска војска, одлучна да поврати контролу над престоницом, током ноћи жестоко бомбардовала устаничка упоришта у Дамаску. Данашњи биланс жртава преко 90, саопштили активисти за људска права.

00.29 - Израел разматра интервенцију у случају да Сирија покуша да испоручи модерно или хемијско наоружање Хезболаху. 

18.03 - САД пажљиво прате складишта сиријског хемијског оружја и о томе размењују информације са суседним земљама, саопштила Бела кућа. 

15.05 - Сиријске власти морају да престану са убијањем и кршењем људских права како би се кренуло ка дијалогу и мирној политичкој транзицији, рекао генерални секретар Бан Кимун на Брионима.

Борбе у Дамаску не престају. Сиријска војска је током ноћи бомбардовала побуњеничка упоришта у главном граду земље, покушавајући да поврати контролу над предграђима која су устаници окупирали почетком недеље. Данас у Сирији погинуло преко 90 људи, саопштили Опсерваторија за људска права.

Војни хеликоптери и тенкови гађали су џепове побуњеничког отпора по Дамаску. Становници кажу да су митраљези одјекивали до касно у ноћ, а такође су се чуле експлозије од ракета и минобацача.

Побуњеници, који су се почетком недеље инфилтрирали у Дамаск, користе мобилност коју им нуди њихово лако наоружање да се крећу по граду и изводе герилске нападе на војне и полицијске положаје и пунктове, као и владине зграде.

Побуњеници тврде да је сиријска војска распоредила снајперисте у предграђа Барзех и Мезех, а да се тенкови налазе у јужном делу града.

"Режимске снаге потресене су последња три дана. Ипак, артиљеријско и хеликоптерско бомбардовање, као и кретање тенкова кроз предграђа показује да војска није изгубила своју ударну моћ и да се регрупише", каже један од опозиционих активиста Моаз ал Џахар из Дамаска.

Сиријски побуњеници заузели су главни прелаз између Сирије и Ирака дуж северне границе две земље, изјавио је гувернер ирачке провинције Нинива.

Ово је други гранични прелаз са Ираком који су сиријски побуњеници преузели од сиријске владе за три дана.

Гувернер северне ирачке провинције Атхил ел Нуџаифи рекао је за АП да су побуњеници данас поподне отерали сиријске власти са прелаза близу ирачког града Рабија.

Турска влада је саопштила да је затворила гранични прелаз према Сирији који су заузели побуњеници.

Бела кућа је саопштила да пажљиво прати складишта сиријског хемијског оружја и да о томе размењује информације са земљама у окружењу.

"Верујемо да су складишта са хемијским оружјем и даље под контролом сиријске владе", изјавио је портпарол Беле куће Томи Вејтор и додао да су САД веома забринуте за судбину нуклеарног оружја "с обзиром на ескалацију насиља и појачане нападе режимских снага на народ.".

Устаници, који су офанзиву у главном граду назвали "Вулкан Дамаска", су се јуче повукли из насеља Мидан, свог главног упоришта у граду. Како су навели у питању је "тактичко повлачење".

Сиријски опозициони активисти кажу да војска и побуњеници већ други дан воде борбе у Алепу, највећем сиријском граду и престоници истоимене покрајине, а грађани из својих домова беже у безбедније области.

Борбе се већином воде у четврти Салахадин у којој су се током ноћи, према речима сведока, неколико сати могли чути хици из ватреног оружја и снажне експлозије.

Протеклих дана побуњеници су поред освајања делова Дамаска успели да заузму пограничне прелазе према Ираку и Турској. Војска је после неколико сати успела да преузме контролу над Баба ал Хавом, главним прелазом према Турској.

Током вечери војска је гађала прелаз Абу Камал према Ираку, на реци Еуфрат. Кроз тај прелаз, пролази једна од главних трговачких рута на Блиском истоку.

Генерални секретар УН Бан Кимун изјавио је на Брионима да сиријске власти морају да престану са убијањем и кршењем људских права како би се кренуло ка дијалогу и мирној политичкој транзицији.

Савет безбедности Уједињених нација једногласно је одлучио да продужи мандат посматрачке мисије у тој земљи за још 30 дана.

Посматрачи би могли да остану и дуже, уколико сукобљене стране престану да користе тешко наоружање, а насиље попусти. На место шефа посматрачке мисије у Сирији Роберта Муда долази војни саветник Уједињених нација, Сенегалац Бабакар Гај, који у Сирију стиже у уторак.

У међувремену, тројица сиријских генерала пребегла су у Турску, па их је сада укупно 24, саопштио је неименовани званичник турског министарства спољних послова.

Међу пребеглима су и двојица сиријских бригадних генерала који су били у групи од 710 Сиријаца који су током ноћи прешли на турску територију.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво