Читај ми!

Путинов одговор на амерички штит

Русија има све могућности да адекватно одговори на размештање америчког противракетног штита у Европи, рекао руски председник Владимир Путин додавши да би било најбоље када би такви планови били ревидирани.

Руски председник Владимир Путин оценио је да Русија има све могућности да адекватно одговори на размештање америчког противракетног штита у Европи, али да би било најбоље када би такви планови били ревидирани.

"Морамо да гледамо у будућност и да благовремено реагујемо на промоцију тих планова. Наравно да је најбоље када наши партнери не би то радили, јер ће то изазвати нашу реакцију", рекао је Путин у обраћању војницима 393. Ваздухопловне базе.

Путин је нагласио да, без обзира на то што се ти изрази више не користе, то јесте фактички "трка у наоружању", "имамо све могућности да адекватно одговоримо".

Као главне активности у том смислу Путин је истакао испуњавање уговора о одбрани, за које је рекао да треба да буду остварени "у право време, по правој цени и да испуне планове по налоге државне одбране". "Уколико то урадимо, онда за нас нема никаквих претњи", рекао је руски председник.

Руски званичници више пута су истакли последњих месеци да су им потребне писане гаранције да противракетни штит НАТО-а у Европи неће бити усмерен против Русије и њене безбедности, али су засад остали без одговора, као и руска иницијатива о заједничком интегрисаном штиту у Европи.

Актуелни премијер Русије Дмитриј Медведев покушао је, док је био председник, да о томе разговара са америчким председником Бараком Обамом, али закључак тог разговора био је да конкретни резултати не могу да буду постигнути пре овогодишњих председничких избора у САД.

У Москви се више пута чуло да многе европске земље нису задовољне распоређивањем ракетног штита на њиховим територијама и уопште у Европи, али да је то стратешка доктрина Вашингтона коју морају да следе.

Путин је о проблему ракетног штита недавно разговарао са француским председником Франсоа Оландом, рекавши том приликом да до напретка у разговорима о штиту не може доћи на основу дијалога са само једном земљом.

Русија је већ одговорила на известан начин на планове о постављању америчког НАТО штита у Европи, распоређивањем својих радарских и ракетних система у области Каљининграда, руске енклаве дубоко у европској територији.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво