Читај ми!

Помагање ЦИА издаја Пакистана

Пакистански лекар који је помагао откривању Осаме бин Ладена осуђен за издају на најмање 30 година робије. Амерички званичници, укључујући и министра одбране Леона Панету, неколико пута су већ апеловали на његово пуштање.

Због помагања америчкој обавештајној служби ЦИА да уђе у траг Осами бин Ладену пакистански доктор Шакил Африди осуђен на најмање 30 година затвора, потврдио је локални државни званичник.

Африди је користио лажну кампању вакцинације како би помогао ЦИА у проналажењу Бин Ладена у Пакистану, где је био и убијен у акцији америчких командоса у мају прошле године.

"Он је осуђен на 30 година робије за издају и премештен је у Пешаварски централни затвор после изречене пресуде", рекао је портпарол административне владе Кхибер Мохамад Сидик.

Упркос томе што су се високи амерички званичници неколико пута залагали за његово пуштање Африди је прво, пре два месеца, отпуштен из државне службе, а сада и проглашен кривим у складу са племенским правосудним системом дистрикта Кхибер.

Поред досуђене вишегодишње робије, Африди ће морати да плати новчану казну од 3.500 долара, а уколико је не плати казна ће му бити продужена још три године.

Африди је годинама радио као хирург у дистрикту Кхибер, делу Пакистана где талибански побуњеници и припадници Ал Каиде имају упориште.

У јануару је амерички секретар за одбрану Леон Панета потврдио да је Африди радио за ЦИА и да је прикупљао ДНК како би утврдио Бин Ладеново присуство и изразио забринутост због третмана пакистанске власти према његу.

"Он није био ни на који начин издајица према Пакистану", тврдио је Панета у изјави за америчку теелвизију Си-Би-Ес.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво