Читај ми!

Грозница због Небеског дрвета

У Токију влада грозница поводом отварања "Небеског дрвета", највећег торња на свету. Близу 300.000 људи конкурисало за место међу првим посетиоцима 634 метра високе грађевине.

У јапанској престоници Токију 22. маја се отвара нови телевизијски торањ, који тренутно представља највишу грађевину на свету у којој није предвиђено становање или дужи боравак. Торањ који је понео име "Небеско дрво", висок је 634 метара и тежак 41.000 тона.

Овај нови симбол Токија, изграђен у делу града који је познат по старим храмовима, пијацама и дворани за сумо рвање, замишљен је као спој традиционалног и модерног и представљаће магнет за домаће и стране туристе захваљујући двема платформама намењеним за посматрање града које се налазе на 350, односно 450 метара висине.

Ова два видиковца могу да одједном приме укупно 2.900 посетилаца, што није максимални капацитет, већ број који омогућава нормалан проток и безбедност људи.

Улазак у торањ ће до 7. јула бити могућ само уз претходну резервацију, а свих 70,000 места унапред су разграбљена. За привилегију да буду међу овим првим посетиоцима "Небеског дрвета" путем интернета је конкурисало чак 280.000 људи.

Страст Јапанаца за атрактивним туристичким локацијама, пејсажима и технолошким новитетима не огледа се само у овом великом одзиву, већ и у чињеници да је у протеклих месец дана у више наврата извршено хапшење ентузијаста који су се током ноћи ушуњали на градилиште у покушају да уђу у скоро довршени торањ, пробију се до његових платформи и тако постану први који ће уживати у ноћном пејсажу Токија.

Отварање "Небеског дрвета" долази у осетљивом историјском тренутку када је Јапан уздрман последицама великог цунамија и нуклеарне катастрофе у Фукушими и када је, у условима успоравања јапанске економије и пада њене компетитивности у односу на суседе Кину и Јужну Кореју, напаћеном јапанском народу потребна ињекција самопоуздања и вере у бољу економску будућност.

"Небеско дрво" ће такође одменити у Јапану популарни али донекле контроверзни "Токијски торањ" као највећи симбол јапанске престонице.

Триста тридесет два метра високи "Токијски торањ" изграђен је половином педесетих година прошлог века као копија Ајфеловог торња и офарбан у белу и наранџасту боју како би се обезбедила безбедност ваздушног саобраћаја над њим.

Мада је због свог видиковца и забавних садржаја врло прихваћен међу младим Јапанцима, "Токијски торањ" услед недостатка оригиналности не ужива толику популарност међу страним туристима.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво